Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде новий склад російського уряду?


Кирило Булкін Київ, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні має бути названий поіменно склад нового російського уряду. Цього дня збігає визначений Конституцією термін, у який новий голова уряду має офіційно подати цей склад Президентові. Яких нових призначень можна очікувати в уряді Віктора Зубкова і як вони можуть вплинути на російську політику?

Днями новий російський прем’єр зустрівся з Владіміром Путіним у Сочі. Там він і подав йому свої попередні пропозиції стосовно структури й персонального складу Кабінету міністрів, але їх не оприлюднювали.

І тоді ж Віктор Зубков повідомив, що через близькі родинні стосунки з ним у відставку подав виконувач обов’язків міністра оборони Анатолій Сердюков: «Міністр оборони є, ви знаєте, моїм близьким родичем. Тому я з ним мав бесіду і, враховуючи ці близькі родинні стосунки, він подав Президентові рапорт про відставку».

У Міноборони вчинок свого керівника розцінили як «високоморальний» та «мужній».

Проте, за даними видання «Новиє ізвестія», в обмін на посаду міністра Сердюкову можуть запропонувати очолити Раду безпеки Російської Федерації.

Серед інших змін в уряді, які передбачають аналітики, можливе повернення в Кабмін нинішнього голови РАО «Єдині енергетичні системи» Анатолія Чубайса. Позбутися посад можуть, на думку експертів, міністр фінансів Алексей Кудрін, міністр економічного розвитку та торгівлі Ґерман Ґреф та ще декілька міністрів, чиї відомства вже зазнали критики від нового прем’єра.

Політика Росії не зміниться, а ставлення до України залежатиме від самого Києва

На думку політичного аналітика українського Інституту євроатлантичного співробітництва Володимира Горбача, на державну політику Росії кадрові зміни в російському уряді значного впливу не матимуть.

А про російську політику стосовно України експерт каже: «Можуть бути зміни в російській політиці не стільки через внутрішні російські причини, скільки через приводи, які буде давати Україна. І попередній уряд, і майбутній – вони б діяли однаково: Російська Федерація чекає закінчення наших парламентських виборів, щоб перейти до конкретної розмови про ціни на енергоносії, на газ з майбутньою українською владою».

Експерти не виключають, що переговори про ціну на газ з російського боку також можуть вести вже нові посадовці. Так, деякі російські мас-медіа передбачають, що нинішній перший віце-прем’єр Дмітрій Медведєв може піти з уряду, але стати замість Алексєя Міллера новим головою «Ґазпрому».

Утім, згадуючи, що жоден з аналітиків не передрікав прем’єрства Віктора Зубкова, нові прогнози також варто приймати з пересторогою, кажуть оглядачі.
XS
SM
MD
LG