Доступність посилання

ТОП новини

Доля парламентських виборів в Україні залежить від українських олігархів? У партії Віктора Ющенка ростуть нові політики. Як виглядав молодий Шекспір (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Впливові європейські видання продовжують розмірковувати над можливими наслідками українських парламентських виборів. Чимало спостерігачів звертають увагу на дуже вже великий вплив українських олігархів на нинішні парламентські перегони в Україні. Деякі видання запитують, чи дасть 30 вересня українському суспільству нових молодих політичних діячів. У пресі також з’явився фото-робот знаменитого англійського драматурга Вільяма Шекспіра часів його юності.


Впливова «Файненшел Таймс» опублікувала великий матеріал з шістьма фото-портретами найбільших українських олігархів. Красномовним є і заголовок статті: «Над українськими виборами нависають величезні тіні олігархів». Газета зауважує, що обіцянки Помаранчевої революції віддалити українських багатіїв від політики так і не здійснилися. «Файненшел Таймс» наголошує, що «навіть Віктор Ющенко, який часто засуджує політичний вплив українських олігархів, дозволив собі зблизитися з відомими підприємцями – донорами благодійних організацій, які підтримують Ющенка». Газета пише, що «більшість олігархів підтримують урівноваження давніх українсько-російських зв’язків тіснішими стосунками з Євросоюзом. А оскільки в останні роки Європа стала головним торговим партнером України, олігархи все більше підтримують політику орієнтації на ЄС, яку проводить Київ». Хоча «Файненшел Таймс» цитує відомих політичних експертів з Києва, які вважають, що між олігархами з табору Віктора Януковича і олігархами, які підтримують президента та Юлію Тимошенко, існує розкол, і далі наводить слова одного з аналітиків, що «суперництво між цими двома групами досить безпощадне і руйнівне». На думку газети, Віктора Ющенка найбільше хвилює позиція найбагатшого олігарха від Партії регіонів, Рината Ахметова, який «відкрито втручається в політику». Інші ж олігархи, як зауважує «Файненшел Таймс», намагаються до певної міри дистанціюватися від гострого політичного протистояння в Україні. Газета перераховує найголовніших українських мільярдерів – Рината Ахметова, Віктора Пінчука, Ігоря Коломойського, Костянтина Жеваго, Дмитра Фірташа та Сергія Таруту і дає їм короткі політичні характеристики.

Австрійська «Ді Прессе» прогнозує, що після 30 вересня на українському політичному горизонті може з’явитися новий лідер малої політичної сили із так званою «золотою акцією». Газета має на увазі центристськи зорієнтованого Володимира Литвина та його однойменний блок. «Ді Прессе» звертає увагу на не досить комфортну позицію одного з лідерів пропрезидентського блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Юрія Луценка, який веде себе як лідер, але зобов’язаний не забувати, що він лише другий у списку цієї політичної сили. «Ді Прессе» нагадує, що головною надією цього пропрезидентського політичного об’єднання вважають В’ячеслава Кириленка, газета характеризує його як «невідомого лідера».

Ще один ексклюзивний матеріал публікує в кінці тижня британська «Індепендент», це фото-робот Вільяма Шекспіра в дитинстві. Англійці вже кілька століть ламають голову над розгадкою особистості свого генія: чи був, чи не був сам Вільям, а якщо був, то чи дійсно вмів писати і як взагалі виглядав? Газета цього разу адресує всіх допитливих у цьому питанні до британської поліції. «Індепендент» інформує, що художник "Метрополітен Полісі" Кейт Чарлз з допомогою складної технології «відновив» обличчя чотирнадцятирічного генія. Газета зауважує, що фото-робот зображує симпатичного чорноволосого хлопчика, подібного на актора Денієля Редкліффа у час його перших проб на роль Гаррі Поттера без окулярів.
XS
SM
MD
LG