Доступність посилання

ТОП новини

Москва заявляє, що справжньою метою системи протиракетної оборони США в Європі є шпигувати за Росією


Сполучені Штати не погоджуються на використання радіолокаційної станції в Азербайджані замість розгортати нову власну систему ПРО в Європі, бо радар у Ґабалі «не може бачити російської території від західних кордонів до Уралу, а радар у Чехії зможе», заявив міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров.

Сполучені Штати не погоджуються на використання радіолокаційної станції в Азербайджані замість розгортати нову власну систему ПРО в Європі, бо радар у Ґабалі «не може бачити російської території від західних кордонів до Уралу, а радар у Чехії зможе», заявив міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров на телебаченні в п’ятницю.

Москва пропонує Вашингтонові спільне використання РЛС в азербайджанській Ґабалі як альтернативу американським планам щодо ПРО в Європі. США заявляють, що готові обговорити спільне використання Ґабалинської РЛС, але від розгортання системи протиракетної оборони в Польщі і Чехії не відмовляться.

Ґабалинська РЛС є станцією раннього попередження про пуски ракет. США мають власні такі станції, а в Чехії збираються встановити радар зовсім іншого призначення. Він має відстежувати вже запущені ракети і наводити на них протиракети з бази в Польщі.

США заявляють, що своєю новою системою хочуть убезпечити себе і своїх союзників від можливих ракетних нападів із боку таких держав, як Іран чи Північна Корея. Вони також звертають увагу, що в разі якогось нападу з Росії їхня нова система в Європі буде безсилою через свої замалі здатності.
XS
SM
MD
LG