Доступність посилання

ТОП новини

Як подолати депресію?


Інна Набока Київ, 24 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Серед психологічних проблем сучасної людини чи не найпоширенішою є депресія. І навіть якщо пригнічений настрій, смуток, апатія не є проявами якогось захворювання, на якість життя все це впливає досить суттєво. Як же подолати цей малоприємний стан?

Перше, що спадає на думку сучасній людині за появи ознак а чи фізичного, а чи психологічного дискомфорту, треба прийняти пігулку. Ліків для зняття депресії нині справді чимало. Але не варто забувати, що ці так звані антидепресанти має обов’язково призначати лікар. До того ж, такі препарати нерідко викликають звикання. То чи варто вдаватися до них за будь-якого погіршення настрою?

Ще один поширений «загальнонародний» засіб боротьби з депресією – алкоголь. Він справді на деякий час піднімає настрій. Але людина тверезіє, і все починається спочатку. І далі – або пити знову і на додачу одержувати ще й депресію алкогольну та всі повязані з пияцтвом проблеми, або шукати іншого виходу.

Кожен може винайти власний метод боротьби зі своїм поганим настроєм

Значно краще допомагають, особливо якщо людина потерпає від легковиражених депресій, заняття фізкультурою і спортом, активні прогулянки на свіжому повітрі, популярна нині танцювальна терапія. Взагалі, кожен може знайти власний метод боротьби з поганим настроєм. Але найбільш дієвий спосіб позбавлення від депресії – це, на думку фахівців, знайти її реальну, нерідко приховану, причину. Хтось може зробити це самостійно, комусь потрібна допомога психолога чи психотерапевта. Але важливо усвідомити, що жоден, навіть найкращий спеціаліст не зможе це зробити без вашої активної участі в цьому процесі. Ну, а якщо справжні причини будуть вам зрозумілі, далі, цілком ймовірно, ви вже зможете впоратися самі – усунувши ці причини чи дістанціювавшись від них, якщо усунути їх ви не в змозі.

Ше одне важливе питання – як себе поводити, якщо від депресії страждає хтось із ваших близьких? Адже нав’язливі спроби «розвеселити» або надмірні прояви дружніх почуттів нерідко викликають зворотню реакцію – роздратування, сердиту вимогу «дати спокій». Звичайно ж, увага, розуміння, підтримка потрібні людині завжди, а надто у подібному стані. Та найкраще – не нав’язувати допомогу, а просто дати людині зрозуміти, що коли їй знадобиться ваша підтримка, вона завжди зможе її отримати. Навіть саме по собі таке відчуття — вже неабияка допомога. Не варто також насильно тягти людину до лікарів. Можливо, варто просто підібрати і дати їй інформацію про таких спеціалістів, але вирішувати вона повинна сама.

І головне, не впадайте й самі в депресію, чи то за компанію, чи то від розгубленості та власного безсилля. Навпаки, приклад активної і позитивно налаштованої близької людини може допомогти швидше вийти з депресивного стану.
XS
SM
MD
LG