Доступність посилання

ТОП новини

Що, крім газу, може запропонувати інвесторам Туркменістан?


Кирило Булкін Київ, 24 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вперше у Генасамблеї ООН бере участь новий Президент Туркменістану Ґурбанґули Бердимухаммедов. Туркменістан, який має у світі один з найнижчих рейтингів з прав людини, і де минулого року тому замордовано журналістку РС Огульсапар Мурадову – сьогодні претендує на місце серед демократичних західних країн. Традиційно найбільшу зацікавленість у інвесторів традиційно викликають туркменські енергоресурси. А що інше може запропонувати на міжнародному ринку ця країна?

Ґурбанґули Бердимухаммедов
Після смерті минулого грудня авторитарного президента Сапармурата Ніязова, західні енергетичні корпорації почали активніше контактувати з Туркменістаном. «Шеврон», «Брітіш Петролеум», «Тотал» та інші висловили зацікавлення у гідрокарбонатних ресурсах, на які багата ця країна.

Є бавовна, хліба нема

Але якою іншою своєю продукцією може привабити інвесторів Туркменістан? Країна завжди входила в десятку найбільших світових експортерів бавовни. Але останніми роками через посуху й низькі врожаї експорт туркменської бавовни скоротився майже удвічі.

На думку кореспондента російської газети «Время новостей» Аркадія Дубнова, за майже цілковитого державного регулювання економіки Туркменістану не доводиться розраховувати на привабливість для іноземних інвесторів. «Туркменістан має бавовну. Хліба не має, вони його закуповують. Приватний сектор є – якийсь мінімальний... Ринкової економіки не може бути в країні, де вже багато років фіксований курс валюти».

В Туременістані існує планове господарство

Те, що ринкової економіки в Туркменістані немає, підтверджує й лідер незареєстрованої Республіканської партії Туркменістану Байрам Шихмурадов: «Зрозуміло, що про ринкову економіку в Туркменістані нема й мови, бо всі великі контракти з іноземними партнерами укладали лише на рівні уряду. Приватним чином вести зовнішньоекономічну діяльність було вкрай важко. І зараз – планове господарство існує».

Однак напередодні свого візиту до Сполучених Штатів президент Бердимухаммедов заявив про наміри прискорити економічні реформи та покращити клімат для іноземних інвесторів. Серед його планів – побудова газопроводу в Китай до 2009 року, створення вільних економічних зон у прикордонних зонах в провінції Південний Балкан та добудову мосту через Амудар’ю у провінції Лебап.

Бердимухаммедов заявив також, що треба зменшити державний контроль на деяких державних підприємствах, щоб вони могли працювати ефективніше.

Президент обіцяє лібералізувати економіку

На думку лідера Республіканської партії Байрама Шихмурадова, обіцянки президента щодо лібералізації економіки є позитивним знаком. Однак важко сказати, наскільки вони є щирими, а також як далеко зможе зайти у своїх реформах Бердимухаммедов у рамках наявної політичної системи. Адже для більшості представників туркменської політичної еліти нинішній устрій економіки вигідний, і вони намагатимуться зберегти його, зазначає Шихмурадов:

Перший виступ президента Туркменістану Ґурбанґули Бердимухаммедова в ООН відбудеться 26 вересня. Також туркменський лідер має зустрітися з держсекретарем США Кондолізою Райс.
XS
SM
MD
LG