Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба «синього язика» досягла Великої Британії


Олекса Семенченко Лондон, 24 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британські фермери з великим занепокоєнням чекають на результати тестів, які мають показати, чи поширяться далі два різні віруси, знайдені у тварин на британських фермах. Крім нового підозрюваного випадку ящуру, Британії вперше досяг тропічний вірус, що викликає хворобу «синього язика». Раніше через гаряче літо у Європі ця хвороба вразила північ континенту.


Урядові фахівці намагаються визначити, чи перший британський випадок хвороби «синього язика», знайдений у корови в графстві Саффолк, передався іншим тваринам на цій фермі. Ця хвороба, що не є небезпечною для людей, вражає диких та свійських тварин. Раніше вона поширювалася з Африки лише на країни середземноморського басейну, але цього року стала справжньою загрозою для тваринництва в усій північній Європі.

Для фермерів це подвійна катастрофа

Свою назву хвороба «синього язика» одержала через свій зовнішній вияв, а викликає її вірус BTV, що його розносять комахи. Кусаючи, вони заражають худобу, овець, кіз та деяких диких тварин, як-от оленів. Проте хвороба не може передаватися від тварини до тварини. Смертність є високою, зокрема, серед овець вона становить 70%.

Британські фермери вважають, що в разі поширення хвороби «синього язика» на додаток до вже існуючої проблеми з ящуром, внаслідок якої ЄС заборонив експорт британських тварин та м’ясо-молочної продукції, на британську тваринницьку галузь чекає катастрофа. Голова Національного союзу фермерів Пітер Кендалл каже, що це справжній шок, зокрема, якщо врахувати труднощі, від яких фермери страждають через ящур. «Хотілося б, щоб у фермерів було щось позитивне, а доводиться весь час говорити про катастрофи».

Фермери закликають уряд надати пакет допомоги тим, хто найбільше фінансово постраждав від кризи.

Ящур поширюється?

Тим часом урядові ветеринари розслідують також новий підозрюваний випадок ящуру на кордоні графств Гампшир та Західний Сусекс. До результату тестів навколо ферми, щодо якої є підозра, встановлено 3-кілометрову контрольну зону. Якщо побоювання буде підтверджене, то це стане першим спалахом ящуру за межами графства Саррей цього року.

Вірус хвороби «синього язика», виявлений в Англії, є того самого різновиду, що й той, який знищив поголів’я великої рогатої худоби та овець у Голландії, Німеччині та інших країнах влітку.

Британське міністерство довкілля заявило, що не класифікуватиме цей випадок як «спалах хвороби», якщо не буде виявлено інших хворих тварин.
XS
SM
MD
LG