Доступність посилання

ТОП новини

Пекін скасував китайсько-німецьку зустріч через зустріч Анґели Меркель з Далай Ламою?


Надія Кандиба Німеччина, 24 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Запланована на середу традиційна зустріч міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра з його китайським колегою не відбудеться. Як пояснив офіційний Пекін, глава зовнішньополітичного відомства КНР не може прибути на зустріч через занадто напружений графік роботи. Оглядачі не виключають, що справжня причина полягає в тому, що, попри китайські попередження, канцлер Німеччини Анґела Меркель цими вихідними все ж таки прийняла духовного тібетського лідера Далай Ламу.

Анґела Меркель
Китайсько-німецькі переговори на рівні міністрів закордонних справ традиційно проходять восени в Нью-Йорку, коли там відбуваються засідання Генеральної Асамблеї ООН. Цього разу, однак, таку традицію порушили. Представники зовнішньополітичного відомства Німеччини намагаються не говорити про причини скасування переговорів, і лише повідомляють, що шукають інший час для зустрічі. Скасуванню зустрічі Франка Вальтера Штайнмаєра з його китайським колегою передувала бесіда глави німецького уряду Анґели Меркель з Далай Ламою, яка відбулася в Берліні у відомстві канцлера.

Зустріч з Далай Ламою була приватна...

Німецька сторона наголошує, що це була не офіційна, а приватна зустріч. Представник уряду Німеччини Томас Штеґ вважає, що такий приватний обмін думками не зашкодить німецько-китайським відносинам, і що ці відносини і в майбутньому розвиватимуться позитивно.

Меркель стала першим керівником уряду Німеччини, яка запросила Далай Ламу до відомства канцлера. Китай, як відомо, розглядає духовного тібетського лідера, як сепаратиста, і завжди протестує, коли йому влаштовують офіційні прийоми. Цього разу Пекін теж вимагав заборонити Далай Ламі в’їзд до Німеччини. Зовнішньополітичний радник Меркель Крістоф Хойзґен сьогодні навіть вирішив зателефонувати китайському послу. За словами одного з представників німецького уряду Томаса Штеґа, посла проінформували про зміст бесіди канцлера з Далай Ламою, й запевнили, що Німеччина й надалі проводить «політику єдиного Китаю».

Одні вітають, інші критикують

Представники німецьких політичних партій привітали зустріч Меркель і Далай Лами. Але на адресу канцлера пролунала й критика. Директор Наукового товариства з питань зовнішніх зв’язків Ебергарт Зандшнайдер в інтерв’ю Другому каналу німецького телебачення ZDF заявив: «Той, кому Китай постійно потрібен як важливий зовнішньополітичний партнер, як партнер у вирішенні багатьох глобальних проблем, той не повинен так легковажно ставитися до китайських інтересів. Тут потрібно проявити більшу серйозність».

Нині у відносинах між Берліном та Пекіном не можна не помітити певного охолодження. У неділю китайська делегація несподівано відмовилася від участі в німецько-китайському форумі, присвяченому захисту інтелектуальної власноті. Як повідомляється, це сталося «з технічних причин».
XS
SM
MD
LG