Доступність посилання

ТОП новини

Прогнози фальсифікації


Тетяна Ярмощук Київ, 25 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи існує загроза фальсифікацій на нинішніх парламентських виборах? Наскільки вона серйозна? І де найуразливіші місця для можливих зловживань?


Фальсифікації під час нинішніх виборів можуть бути дуже значними, переконаний політичний експерт Олександр Палій. Реально можна говорити про можливість фальсифікації виборів у межах 7-10%, а це приблизно стільки ж, як це було під час президентських виборів 2004 року.

Зі списками проблеми

Виборче законодавство не передбачає формування загальних списків виборців на дострокових виборах. Саме це, на думку члена Центральної виборчої комісії Андрія Магери, може стати підґрунтям для можливих фальсифікацій. Свого часу загальні списки формували робочі групи на рівні областей і районів, їх вивіряли за допомогою ЦВК, у встановленому порядку ліквідовували так званих двійників, тобто забезпечувалося однократне включення виборця. Лише після того, на базі загальних даних формувалися просто списки виборців. А на цих виборах закон не передбачає формування загальних списків виборців, тому виникають серйозні питання щодо кратності включення виборців за межами відповідного округу, переконаний Магера.

І законодавство недолуге

Найбільшими проблемами нинішніх виборів є недосконалість виборчого законодавства та неналежно складені списки виборців, вважає представник Комітету виборців України Євген Побережний. Він боїться, що проблем зі списками виборців та некоректне використання програмного забезпечення можуть бути використані для фальсифікації.

«У законі багато таких моментів, які не можна було теоретично виконати. Наприклад, положення про те, що прикордонна служба має дані по всіх виборцях, які перетнули кордон і не повернулися. Прикордонна служба цього не може зробити. У них немає інструменту для цього. Фактично, вони зберуть дані лише по виборцях, які перетнули кордон після 1 квітня»,— стверджує Побережний.

Попри запевнення Президента, що вибори 30 вересня відбуватимуться чесно та прозоро, заяви про можливість фальсифікацій лунають зі всіх таборів. Рішення звести наметове містечко на столичному Майдані Незалежності Партія регіонів мотивує бажанням убезпечитися від фальсифікацій з боку опонентів. Опозиція ж у свою чергу заявляла про можливість порушень у східних областях, які контролюються переважно Партією регіонів.
XS
SM
MD
LG