Доступність посилання

ТОП новини

Престижні світові вузи агітують польських студентів


Єва Поштар Варшава, 25 вересня 2007 (RadioSvoboda.UA) – Ще до початку нового академічного року до провідних польських середніх шкіл прибувають агітатори з відомих у світі західноєвропейських та американських вузів. Ці навчальні заклади взяли на приціл польську обдаровану молодь. Можливості вільного вибору місця навчання з’явилися у поляків завдяки членству в Євросоюзі. Інколи навіть буває, що польські вундеркінди отримують стипендії відомих західноєвропейських університетів за 3 роки до вступу.

Польські переможці інформаційної олімпіади в Хорватії
Про талановиту молодь із Польщі стало відомо у світі, коли останніми роками учні польських середніх шкіл почали перемагати в престижних міжнародних комп’ютерних конкурсах. Від цього часу представники провідних світових навчальних закладів прибувають до польських шкіл у пошуках талантів, які могли б поповнити лави їхніх студентів, а у майбутньому – науковців.

Директорка престижного Варшавського ліцею імені Стефана Баторія Йоанна Щесняк переконана, що велику роль відіграють чутки про те, що закордонні студії відкривають більші можливості знайти собі кращу роботу, кращі заробітки.

Чи повернуться до Польщі випускники іноземних університетів?

Останніми роками у країнах Євросоюзу виростають своєрідні польські академічні центри. Так близько 50 колишніх випускників ліцею з міста Ґдиня стали студентами у британському Единбурзі. Але випускники ґдинської школи навчаються не лише у Європі.

Директор ліцею Ґдині В’єслав Косаковський каже, що коли ідеться про США, то важливо отримати стипендію, для цього потрібно блискуче скласти іспити. Цього року випускниця ґдинського ліцею отримала стипендію 50 тисяч доларів на рік. Складніше роздобути таку стипендію у Великій Британії, каже директор.

Закінчивши студії за кордоном, чи повертатимуться молоді поляки на батьківщину? Домініка, учениця ліцею каже, що ні.

«Якщо думаємо про закордонні студії, тоді однозначно не думаємо повертатись. Справа зрозуміла: за кордоном простіше отримати роботу, там будемо мати нових друзів».

Чи університети у Польщі гірші від закордонних? На думку фахівців, вони не гірші, але переповнені та вимагають капіталовкладень.
XS
SM
MD
LG