Доступність посилання

ТОП новини

62 сесія Генеральна Асамблея ООН триває. Яку роль відіграватиме у ній Україна?


Кирило Булкін Київ, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На 62-й сесії Генеральної Асамблеї ООН почалися виступи світових лідерів. Президент США Джордж Буш згадав Україну як країну, що зробила крок до свободи. В якому ще контексті може прозвучати слово «Україна» на цій сесії?

Перша згадка про Україну на 62-й сесії Генеральної Асамблеї ООН була позитивною. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш відзначив поступ України на демократичному шляху: «Сполучені Штати салютують націям, які нещодавно зробили крок до свободи. Зокрема, це Україна, Грузія, Киргизстан, Мавританія, Ліберія, Сьєра Леоне та Марокко».

Загальні дебати Генеральної Асамблеї триватимуть до 3 жовтня, і саме на цей день запланований виступ представника України. Але зрозуміло, що одним виступом діяльність української делегації не обмежиться. МЗС повідомляє, що до пріоритетів України на 62-й сесії Генеральної Асамблеї ООН належать питання забезпечення світової безпеки, врегулювання «заморожених» та інших регіональних конфліктів, посилення ефективності діяльності Організації та Ради Безпеки, соціально-економічна проблематика, захист прав людини та довкілля.

Справа визнання Голодомору 1933 року

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко прогнозує: Україна може зосередити зусилля ще на одному напрямі: «Я не думаю, що з боку України можуть просуватися якісь ідеї на цій Асамблеї в односторонньому порядку – за винятком, можливо, теми визнання Голодомору 1933 року геноцидом. Дуже багато уваги приділяли цій темі і Президент, і міністр закордонних справ у двосторонніх зустрічах, і є намір просувати цю ідею саме через Організацію Об’єднаних Націй».

Усього на порядку денному 62-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 163 пункти. Серед тем, які будуть у центрі уваги світового форуму, мир та безпека у світі, питання прав людини, демократії та свободи, розвиток Африки, боротьба проти торгівлі наркотиками, злочинності та тероризму, проблема глобальних кліматичних змін та багато інших питань.
XS
SM
MD
LG