Доступність посилання

ТОП новини

Вибори, вибори і ще раз вибори. Українські. (Огляд вропейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В європейській пресі чимало прогнозів щодо українських парламентських виборів 30 вересня. Газети пишуть про розколотість українського електорату на проросійський і прозахідний, звертають увагу на сьогоднішні прояви можливих масових фальсифікацій волевиявлення громадян і прогнозують нелегкі переговори про створення нової парламентської коаліції після 30 вересня.


Віктор Янукович до Росії, Віктор Ющенко до Заходу.

Чеське видання «Гоподарскі Новіни» відзначає непримиренне протистояння в Україні напередодні парламентських виборів 30 вересня між «синіми» та «помаранчевими» і прогнозує, що БЮТ та «Наша Україна –Народна Самооборона» можуть витворити єдиний прозахідний парламентський блок, якщо їм не завадять старі незгоди.

Хоча «Господарскі Новіни» наголошують, що в суперечку можуть втрутитися комуністи, які також, за останніми опитуваннями, мають шанси пройти до Верховної Ради і тоді вони будуть значним підсиленням для Партії регіонів, що набирає, згідно з опитуваннями, щонайменше 30 % голосів, тоді як помаранчеві набирають таку кількість лише вкупі, зауважують «Господарскі Новіни». Це чеське видання також зазначає, що політична нестабільність в Україні чинить негативний вплив на місцеву економіку та відлякує потенційних інвесторів. Чи не головною особливістю українських виборів чеська газета називає розколотість громадян на проросійську і прозахідну частини за своїми зовнішньополітичними уподобаннями. Це, на думку «Господарскіх Новін», дуже шкодить стабільності в Україні та її просуванню до НАТО і ЄС.

За Партію регіонів можуть проголосувати десятки тисяч мертвих на цвинтарях?

Про вірогідність створення в Україні після 30 вересня нової «помаранчевої» коаліції пише в середу також ірландська «Айріш Таймс». Газета, разом з тим, інформує, що «мало хто в Україні вірить у спокійний відхід в опозицію сил, які програють ці вибори». «Айріш Таймс» вказує на закиди з боку БЮТ на адресу Партії регіонів, яка нібито намагається масштабно фальсифікувати ці парламентські перегони, включаючи до виборчих списків десятки тисяч давно померлих громадян. Ця ірландська газета наводить приклад, як в одному з східноукраїнських міст у списках виборців виявлено приблизно 19 тисяч давно померлих осіб. «Айріш Таймс» також відзначає, що Партія регіонів, у свою чергу, обвинувачує конкурентів в подібній тактиці в центрі та на заході держави.

Юлія Тимошенко невтомно рветься до реваншу

Французька впливова газета «Фіґаро» дивується невтомності лідера БЮТ Юлії Тимошенко, яка, на думку видання, шалено бажає реваншу на цих виборах 30 вересня за минулі політичні поразки та відставки. «Фіґаро» вказує на вольові якості Юлії Тимошенко, яка змогла змінити свій імідж «газової принцеси» на популярну постать борця за незалежну Україну. Французьке консервативне видання також відзначає привабливість та неоднозначність передвиборчої платформи БЮТ, яка також свідчить про великі політичні амбіції лідера блоку, що, на думку «Фіґаро», не обмежуються прем’єрством, бо цей пост, зауважує газета, «стане для неї хорошим стартом», маючи на увазі прагнення БЮТ до змін в Конституції і повернення до сильної президентської влади в Україні.

Боротьба за майдан?

Польська «Ґазєта Виборча» прогнозує напередодні 30 вересня «битви на головних площах Києва», де, як інформує це видання, йде змагання, хто з партій і блоків захопить зручніші місця для головних мітингів в центрі столиці. «Ґазєта Виборча» зауважує «вуличну перевагу» Партії регіонів, яка змогла отаборитися на головному київському Майдані Незалежності, де починали свій шлях «помаранчеві». Це польське видання додає, що «регіонали» лідирують не лише на київських площах, а й в останніх опитуваннях і наводить цифри з дослідження авторитетного в Україні Центру ім. Разумкова, який засвідчує 37% підтримку електоратом партії регіонів, 28 % голосів для БЮТ і 13% для «Нашої України – Народної Самооборони».
XS
SM
MD
LG