Доступність посилання

ТОП новини

Консервативна партія Великої Британії призупинила членство свого депутата через карне слідство


Олекса Семенченко Лондон, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Проти члена британської Консервативної партії, її депутата у Палаті громад парламенту Андрю Пеллінґа відкрита карна справа. Це стало причиною для усунення Пеллінґа з партії на час проведення слідства.

Андрю Пеллінґ
Андрю Пеллінґ представляє один із виборчих округів британської столиці в парламенті. Його членство у Консервативній партії призупинене тиждень по тому, як його у себе вдома затримала поліція, яку викликала його дружина Люсі. 48-річного депутата заарештували, допитали, а відтак випустили під заставу в той-таки день. Тепер проти політика проводиться слідство. Його підозрюють у фізичному нападі на дружину.

Слід зазначити, що у Великій Британії депутати парламенту не мають імунітету від переслідування за карні злочини. А тому поліція у разі порушення закону може вживати ті самі дії щодо британського депутата, що й до будь-якого громадянина. Водночас, і політичні партії не бажають захищати політиків, які можуть їх компрометувати в очах виборців. Тому призупинення членства в партії на час карного розслідування у таких випадках (а вони трапляються дуже рідко) у Великій Британії є звичайною процедурою.

З партії депутата викинити можна. З парламенту — ні.

У британському публічному житті стандарти порядності є дуже високими, особливо, коли хтось є чинним депутатом парламенту, стверджує політичний аналітик Стів Тейлор. Тому природно, що на час розслідування членство Андрю Пеллінґа в партії призупинене. Якщо його визнають винним, ймовірно вилучать з партії.

Хоча партія й може відрахувати депутата зі своїх лав, вона не може позбавити його депутатського мандату. Від нього можна відмовитися лише добровільно. Колишній депутат, що не належить до жодної з трьох головних партій країни, практично не має жодних шансів на перемогу на виборах. А кандидата з підозрами щодо карних порушень британські виборці взагалі не підтримають.

Речник Консервативної партії повідомив, що її керівництво вирішило провести і власне розслідування поведінки Пеллінґа на партійному комітеті з проблем етики. Депутат є батьком трьох дітей. Він виграв свій мандат на виборах 2005 року, а водночас є також депутатом Лондонської асамблеї. Його дружина Люсі є приблизно на 20 років молодша за нього. Пеллінґ відмовляється давати будь-які публічні коментарі у цій справі.
XS
SM
MD
LG