Доступність посилання

ТОП новини

Сенсація від Цушка


Тетяна Ярмощук Київ, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Гучні заяви напередодні дня голосування! Сьогодні, за чотири дні до виборів міністр внутрішніх справ Василь Цушко надав документи на підтвердження свого отруєння. Чому це сталося аж через три місяці після його шпиталізації? Як ситуацію пояснює Цушко та оцінюють експерти? І чи варто українцям очікувати ще якихось передвиборчих сюрпризів?

Навесні Василя Цушка шпиталізували до Німеччиним. Лікарі поставили йому діагноз інфаркт міокарда. Це сталося після конфлікту в приміщенні Генпрокуратури, який виник через звільнення з посади Генерального прокурора Святослава Піскуна. Тоді представники Соцпартії заявили про можливе отруєння Василя Цушка. Втім, ще 20 вересня Цушко заперечував факт свого отруєння. І ось сьогодні, за чотири дні до голосування він вийшов до преси та заявив що його отруїли теофіліном. За словами Василя Цушка, відповідні аналізи зробили німецькі лабораторії. При цьому, соціаліст Цушко висунув припущення, що до його отруєння причетні організатори захоплення Генеральної прокуратури:

«До мене застосували теофілін, який в дозі більше 20 одиниць стає отрутою. Одна лабораторія показує у моїй крові 500 одиниць. Інша – більше 600 одиниць. Це говорить про те, що мене отруїли з розрахунком, що я не виживу. Хто це зробив? Дві причини. Перша – це зробили провокатори, які організували захоплення Генпрокуратури і спровокували можливість перевороту в країні. Друга причина – мої антикорупційні дії в МВС».

Адвокатка Тетяна Монтян після шпиталізації міністра внутрішніх справ першою заговорила про його отруєння. Вона запевняє: те, що Цушко оприлюднив інформацію сьогодні, не пов’язано з виборами. Просто відповідні докази у нього з’явилися лише напередодні: «Так довго чекали, і нарешті дочекалися. Він шукав докази, як тільки знайшов відразу оголосив. Я була в курсі процесу пошуку, я ж теж людина зацікавлена, бо ж я про це оголосила перша. На мене капали всі шишки, що ніби я сказала неправду. Тому я була, як ніхто зацікавлена у підтвердженні цієї інформації. Я була в курсі того, як він шукав всі ці докази. Все сталося тоді, коли мало статися. Як тільки з’явилися докази, він їх відразу оприлюднив. Вони з’явилися у нього тільки вчора».

Сьогоднішньою заявою Василь Цушко намагається зробити рімейк 2004 року, вважає політолог Тарас Березовець:

«Віктор Ющенко зробив аналогічне зізнання і це дозволило йому фактично на фінальній стадії кампанії підняти свій особистий президентський рейтинг. Але у пана Цушка це вийшло невдало, навіть якщо припустити, що ця інформація відповідає дійсності, те, що він її оприлюднив за три дні до виборів, не додасть правдивості цій версії, і, зрозуміло, що більшість виборців поставиться до неї, які мінімум, скептично».

Гучна передвиборча заява Василя Цушка навряд чи вплине на електоральні симпатії виборців, переконаний політичний експерт Кость Бондаренко:

«Не думаю, що це оприлюднення дуже ефективно вплине на позиції соціалістів. Якби він справді мав ці дані тиждень тому і оприлюднив би їх, це було б набагато ефективніше. А зараз це дуже важко трансформувати в електоральні симпатії. Зараз уже всі так звикли до того, що всіх підслуховують, труять, вбивають, готують замахи один проти одного, що це навряд чи взагалі якимось чином вплине на ситуацію в Соцпартії».

Справа Цушка, інформація щодо нової версії загибелі регіонала Євгена Кушнарьова та подробиці отруєння кандидата у Президенти Віктора Ющенка мають аналогічний характер, вважає політолог Сергій Таран. На його думку, це піар-технології, розраховані на викликання емоцій у виборців.

Ще одним сюрпризом нинішньої передвиборчої кампанії стали чутки про підготовку Банковою указів про відставку Кабінету Міністрів та київського мера Леоніда Черновецького. Втім, у Секретаріаті Президента цю інформацію спростовують.

Експерти ж не зазначають: протягом чотирьох днів, які залишилися до виборів не варто виключати можливості оприлюднення нових провокаційних, гучних, і, можливо, безглуздих заяв.
XS
SM
MD
LG