Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльські вчені винайшли спосіб, як в одну мить розпізнавати наявність ракового захворювання у людини


За ґрантом Євросоюзу вони створили діагностичний прилад під назвою «штучний ніс». Прилад дозволяє по видиху людини миттєво розпізнати – чи вона хворіє на рак, а також дізнатися тип раку і місце ураження в організмі.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода із Єрусалима, новий винахід належить до галузі нанотехнологій. Він, на думку його авторів, приведе до революції у діагностиці онкології. «Штучний ніс» менший від шпилькової головки. Він вмонтований у прилад, який нагадує стільниковий телефон і знаходиться на кінці металевої рурки, яка нагадує антену. Доктор Хосен Гаїк, у лабораторії якого був винайдений «штучний ніс», пояснює принцип його роботи:

«При видиху хворої людини викидаються найдрібніші ракові частини. Аналіз їхньої характеристики на основі вимірювання довжини електрохвиль спеціальними чипами дозволяє визначити, про які саме ракові клітини йде мова та де вони знаходяться. Через 30 секунд після видиху на екрані з’являється результат аналізу. «Штучний ніс» дозволяє уникати прийнятих сьогодні процедур діагностики раку - сіті та біопсіїі, які є коштовними, складними і можуть бути виконані лише після того, як пухлина вже сформувалася».

Детектор раку вже випробуваний на десятках пацієнтів. Він виявився висоокоефективним. За словами доктора Гаєка, серійне виробництво детектора раку почнеться через 2 роки. Євросоюз виділив спеціальний ґрант у сумі 1 млн. 200 тисяч євро для успішного проекту.
XS
SM
MD
LG