Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відбувається не боротьба політичних програм, а, скоріше, культур і цінностей (європейська преса).


Василь Зілгалов Прага, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З наближенням парламентських виборів в Україні європейська преса пише все більш відкрито про справжні наміри певних політичних сил. Газети інформують про боротьбу ментальностей в Україні напередодні 30-го вересня і розмірковують про можливості українського суспільства у подоланні скомпрометованого комуністичного мислення. У багатьох західних виданнях побоюються рецидивів масштабних фальсифікацій народного волевиявлення на парламентських виборах в Україні.


Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» намагається розкрити деякі закулісні сторони політичної боротьби в Україні, які можуть вплинути і на результат голосування 30-го вересня, і на створення парламентської правлячої коаліції. Газета вважає, що ключовим у перебігу політичних подій в Україні був день 28-го травня, коли «держава стояла на межі громадянської війни» і прем’єр Віктор Янукович пішов на компроміс з президентом Віктором Ющенком щодо проведення дострокових парламентських виборів 30-го вересня.

Молоді і старі донецькі регіонали. Хто переможе?

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» також наводить інформації впливових людей з Партії регіонів про те, що саме перед цим днем, 28-го травня, чи не найвпливовіший член Партії регіонів, мільярдер Ринат Ахметов не раз таємно зустрічався з Віктором Ющенком. Німецька газета вважає, що Партією регіонів керують кілька голів, а озвучує для громадськості лише один язик, і то після багатьох цензурних фільтрів. «Франкфуртер Альґемайне» має на увазі те, що ця партія не є однорідною і складається щонайменше з двох груп впливу: групи Ахметова та молодих донецьких, які хочуть незалежної України і стабільного просування у світові ринкові структури, і промосковської групи «старих донецьких», які тяжіють до старих часів номенклатурної диктатури й намагаються ізолювати Україну від Заходу навіть ціною розпалювання в державі гострого конфлікту. Серед «старих донецьких» «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» виділяє першого віце-прем’єра Миколу Азарова, до якого наближені нинішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко, міністр транспорту Микола Рудьковський і віце-прем’єр уряду Януковича Дмитро Табачник. Німецька газета вважає, що зовні Віктор Янукович, як лідер партії, більше піддається впливу саме останніх. Про це свідчать ініціативи «регіоналів» щодо проведення референдуму стосовно російської мови та НАТО, про «нейтральний» статус України та інше.

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» риторично запитує, чи вдасться прозахідним силам довкола Ющенка досягнути угоди з олігархами сходу України у подоланні пострадянських промосковських сил, які все ще потужні в Партії регіонів? І на завершення «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» так само риторично відповідає, що «спроба ця може потерпіти невдачу, бо фальсифікатори виборів і підпалювачі війни довкола Януковича все ще дуже сильні. Однак... спроби ці не безнадійні»,– резюмує німецька газета.

Чекають маніпуляцій на виборах

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» вважає, що після захопливого політичного театру напередодні 30-го вересня в Україні настане тривале затишшя, якщо зіграє свою роль «стабілізуючий вплив українського президента-центриста Віктора Ющенка».

Австрійське видання «Ді Прессе» із занепокоєнням інформує, що настрій в Україні щодо чесних виборів украй песимістичний, «за даними опитування громадської думки приблизно третина респондентів висловили переконання у тому, що при підрахунку голосів справа дійде до великих маніпуляцій».
XS
SM
MD
LG