Доступність посилання

ТОП новини

На закордонній виборчій дільниці №49 в Ризі очікують на виборців


Людмила Пилип Рига, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Громадяни України, які постійно проживають чи тимчасово перебувають в Латвії і своєчасно стали на консульський облік, або написали відповідну заяву про внесення їх до виборчих списків, мають можливість взяти участь в позачергових парламентських виборах і проголосувати на виборчій дільниці №49 при Посольстві України в Ризі. Дільниця вже повністю готова до прийому закордонних виборців, яким заздалегідь були надіслані запрошення.


Красива зала для прийомів у посольстві на цей раз повністю облаштовна, як цього вимагає виборче законодавство. Прозорі урни для бюлетенів, закриті кабінки для таємного голосування і стіл, де скоро сидітимуть члени виборчої комісії – усе очікує на тих громадян України, які проживають в Латвії і мають намір взяти участь у виборах . Для тих, хто не знайомий з програмами партій та їх списками, є спеціальне приміщення з необхідними інформаційними матеріалами.

Це підтвердив Радіо Свобода консул посольства України в Латвії Євген Шендріков: «Звичайно виборча дільниця готова. Усі запрошення громадянам України надіслані. Списки підготовлені як основний, так і додатковий. Плакати та програми партій отримані. Списки складалися на підставі даних посольства щодо перебування громадян України на консульському обліку. А додатковий список був складений після затвердження робочою групою обліку виборців основного списку.»

Паспорт та наявність у списках. Все що треба, щоб проголосувати

За інформацію Євгена Шендрікова, до додаткового списку входять ті громадяни України, які перебувають в Латвії тимчасово, зокрема відвідувачі, але написали своєчасно заяву на участь у голосуванні. Загалом 30 вересня на виборчій дільниці в Ризі очікують на 1756 громадян України. Консул також повідомив, що необхідно для того, щоб взяти участь в голосуванні: «Мають бути забезпечені дві умови: дійсний паспорт громадянина та наявність виборця у списках».

Секретар закордонної виборчої дільниці в Ризі Наталка Юдіна, яке вже вп’яте працює у складі виборчої комісії за кордоном, виключила можливість наявності у виборчих списках так званих «мертвих душ», наголосивши, що робота велась дуже ретельно: «Ми звіряли усі списки, дивились на те, щоб не було „мертвих душ” і щоб прізвища не повторювались. Щоб не було такого, що люди були у списку і в Україні, і у нас. Тому це все ретельно перевірялось, оскільки такий збіг є незаконним».

Голосувати підуть, але змін не очікують

Виходячи з п’ятирічного досвіду, Наталка не прогнозує дуже активну участь виборців, оскільки на всю Латвію виборча дільниця лише одна – в Ризі. «Можливо виборці з районів не приїжджають голосувати, бо важко добиратися. Мабуть люди не переймаються ось так, щоб приходити і підтримувати державу, громадянами якої вони є

Однак громадянка України Ірина Майданська, яка постійно проживає в Латвії, зазначила, що обов’язково піде голосувати, хоча не впевнена, що ці вибори привнесуть якість зміни. «Я звичайно дуже сподіваюся, але мені здається, що відсоток того, що щось зміниться дуже низький. Думаю, що існує мала ймовірність того, що ці вибори пройдуть вдало, що це буде перший і останній тур виборів».
XS
SM
MD
LG