Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори Україні потрібні, адже попередня патова ситуація паралізувала політичне життя в державі», - вважає Павел Маша, чеський політолог, перший посол Чеської Республіки в Україні.


Оксана Пеленська Прага, 27 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Чеські оглядачі й аналітики, говорячи про Україну напередодні виборів, переважно не стільки прогнозують, скільки змальовують суспільні настрої в країні: читаємо про пересварені політичні партії, розхитану внутрішню ситуацію, сповільнений економічний розвиток. Ці фактори, на їхню думку, негативно впливають на міжнародну репутацію України. Однак більшість чеських політологів зазначає, що передчасні вибори є правильним шляхом виходу з кризи.

Павел Маша
«Нещадно втомлені своїми політиками, готуються українці в неділю знову до виборів», - цими словами розпочинається стаття під заголовком «Тихий кінець Помаранчевої революції» в нинішньому числі головного чеського економічного часопису «Господарсжске новіни». Українці йдуть на вибори вчетверте протягом трьох років і без надії, що нове голосування щось вирішить. Суперечки між Президентом, його союзницею Юлею Тимошенко і проросійським Прем’єром Віктором Януковичем цілком паралізували українську політику та економічні реформи. Та всупереч кризі, атмосфера в регіонах, на думку чеських аналітиків, спокійна.

Перший посол Чеської Республіки в Україні, політолог Павел Маша вважає, що у цій ситуації передчасні вибори є рятівним колом:

П.Маша: «Передусім хочу сказати, це дуже добре, що взагалі ці вибори відбуваються. Адже попередня патова ситуація в Україні паралізувала політичне життя ззовні, внаслідок цього і законотворення. Це дуже негативно впливало на подальший розвиток України. Нині існує шанс, незважаючи на те, який блок чи партія отримає перевагу, що перед Україною відкриється дорога прискорено ухвалювати нові закони, насамперед в економічній галузі, ті закони, що допоможуть Україні швидше інтегруватися до європейської та світової економіки».

Щодо прогнозу Павел Маша коливається:

П.Маша: Якщо б я мав давати оцінку, котрий з тих блоків чи коаліцій виграє вибори — ця червоно-біло-голуба чи якась форма нової помаранчевої коаліції, — то я не можу вгадати. Янукович, його люди пройшли, на мою думку, позитивним розвитком, тому що ціла низка представників Партії регіонів нині вже очевидно підтримує тіснішу співпрацю з Європейським Союзом чи навіть прямо інтеграцію з ЄС. Але і друга, помаранчева коаліція має ті самі цілі, в цьому немає сумнівів.

Самі ж українці, на думку оглядачів газети «Господаржскі новіни», за кризу в державі звинувачують своїх політиків.
XS
SM
MD
LG