Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до наступної драми. Кампанія на знищення. Наступною «демократичною коаліцією» в Україні може стати «союз помаранчевих із синіми» (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання чи не в один голос відзначають, що провідні українські партії і блоки не готові визнати своєї поразки на дострокових парламентських виборах 30 вересня. Впливові газети і аналітичні видання Європи попереджають, що головна драма в Україні може розгорнутися саме після 30 вересня, коли непримиренні політичні сили держави можуть вдатися до радикальних заходів для утвердження своєї перемоги на цих виборах. Чимало часописів зі Східної Європи вважають, що у передвиборчу гру в Україні «відкрито втрутилася Росія».


Впливовий лондонський часопис «Економіст» запитує у своїй редакційній статті стосовно головного наслідку виборів 30 вересня в Україні, «чи зможе українська політична еліта створити працездатний уряд, точніше, чи здатна Україна, яка не має традицій державності, стати успішною державою».

Це видання вважає, що значення українських виборів для Європи важко переоцінити, бо їхній позитивний результат може благотворно вплинути на цілий регіон, включно з Білоруссю та Молдовою.

«Економіст» підкреслює, що Помаранчева революція не змогла створити інститутів, здатних забезпечити належне функціонування держави, і цим скористалися «антигерої 2004 року», головним з яких є Віктор Янукович.

Лондонське аналітичне видання обвинувачує Віктора Ющенка у тому, що він «не зміг розірвати зв’язок між політикою та бізнесом і дивився крізь пальці на з’яву сумнівного посередника, котрий прибрав до рук поставки російського газу до України».

«Економіст» вказує на те, що жодна з партій не отримає вирішальної більшості в парламенті, і, як наслідок, має виникнути коаліція у тому чи іншому форматі.

Помаранчево-синя коаліція?

Лондонський часопис не виключає, що, окрім можливого союзу помаранчевих сил, БЮТ і НУ-НС, можливе й створення коаліції на базі Партії регіонів і «Нашої України – Народної самооборони». «Економіст» додає, що чільні діячі Партії регіонів Віктор Янукович та Ринат Ахметов «уже розмовляли з Ющенком на цю тему, і Президент не виключав можливості союзу з опонентами».

Інакше, на думку «Економіста», «якщо Партія регіонів не зможе створити уряд, Янукович може вивести своїх прихильників на вулиці чи просто бойкотувати парламент».

Переважна більшість німецьких впливових видань бачить в Україні після 30 вересня коаліцію між «Нашою Україною – Народною самообороною» Президента Віктора Ющенка і Партією регіонів Віктора Януковича.

Про це пише також і «Зюддойче Цайтунґ», наголошуючи, що «контакти між Ющенком і Януковичем набагато кращі, аніж стосунки між їхніми партіями». Газета також звертає увагу на висловлювання Президента України про консолідуючу роль для всієї держави саме помаранчево-синього союзу.

Польська «Жечпосполіта» наводить думки експертів про те, що в українських виборах іде кампанія «на знищення ворогів». Газета також публікує прогнози аналітиків про те, що в Україні «справжня буря розпочнеться після виборів».

Це варшавське видання також вказує на «відкрите втручання в передвиборчу гру в Києві з боку Росії», що випливає з офіційної заяви посла Москви Віктора Черномирдіна, який відкрито заявив: «ціна на російський газ для України буде залежати від складу майбутнього українського уряду».
XS
SM
MD
LG