Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: Звинувачення у виборчих порушеннях – перебільшені


Cпівдоповідач моніторингової місії Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ганне Северинсен каже, що взаємні звинувачення політичних сил у численних порушеннях під час кампанії здаються їй перебільшеними.

Ганне Северинсен
«Гадаю, що кампанія пройшла добре. Проблеми були, але, гадаю, їхній масштаб іноді перебільшують. Наприклад, я знаю, що списки виборців є неточними. Але навряд чи кількість помилок у списках виборців така вже велика, як про це говорять», – сказала вона Радіо Свобода напередодні українських парламентських виборів.

Набагато серйознішою проблемою Ганне Северинсен вважає законодавчі норми стосовно заборони голосувати тим, хто не повернувся в Україну за три дні до виборів.

«Найгірше, на мою думку, – це зміни в законодавстві стосовно перетину кордону. Цього я просто не можу зрозуміти. Безумовно, у нашому звіті ми зазначимо, що це порушує права людей, бо буде багато людей, які не зможуть проголосувати в день голосування, і вони будуть не в змозі нічого з цим зробити. Якщо ви справді боїтеся, що хтось голосуватиме двічі, то ви можете робити так, як у багатьох країнах: ставити якісь позначки на нігтях або щось на кшталт цього. Насправді я не думаю, що багато людей ітимуть з чужими паспортами й голосуватимуть, адже це – злочин. Небезпека цього, на мою думку, значно перебільшена, вона аж ніяк не є такою, щоб виключати зі списків виборців людей, які не повернулись за три дні до голосування. До речі, ваш міністр закордонних справ, виходить, теж виключений зі списків, бо він був в цими днями в ООН, виконуючи свою роботу?» – зауважила представниця ПАРЄ.

Що ж стосується можливості нової політичної кризи внаслідок численних судових оскаржень результатів виборів, то Ганне Северинсен не вірить у такий сценарій.

«Представники всіх партій казали нам, коли ми зустрічалися з ними, що вони визнають результати виборів. Можливо, вони звертатимуться до суду, якщо бачитимуть масові порушення. Але вони запевняли, що не оскаржуватимуть виборів як таких. Можуть бути судові позови стосовно тієї чи іншої дільниці, але я не думаю, що хтось ставитиме під сумнів результати виборів цілком», – сказала співдоповідач моніторингової місії Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні.
XS
SM
MD
LG