Доступність посилання

ТОП новини

ПІСЛЯВИБОРЧЕ: День голосування і результати виборів очима політиків і простих українців


Надія Шерстюк, Віола Бурда Перші дострокові вибори в незалежній Україні відбулися, заявив Центрвиборчком. Вибори пройшли відповідно до демократичних норм, визнали міжнародні спостерігачі. Більше 20 партій і блоків взяли участь у передвиборчому марафоні. Чим відрізнялися вибори-2007 від виборів минулого року? Як пройшов день голосування 30 вересня, які враження він залишив у виборців і що стало несподіванкою дочасних перегонів?

“ШАНОВНІ ДЕПУТАТИ, Я ВАМ НЕ ВІРЮ!”

Зіпсований бюлетень з написом: “Шановні народні обранці! Я вам не вірю!!!”
(RadioSvoboda.Ua)
29-річний киянин Денис пішов голосувати вже ввечері. Зайшов у кабінку для голосування і написав на бюлетені – “Шановні народні обранці! Я вам не вірю!!!” - і вкинув в урну, переконаний, що його бюлетенем вже не скористаються. На київських дільницях переважно не було урочистостей, не лунала музика, голосування відбувалося, за твердженнями спостерігачів, тихо і спокійно. Втім, Марічка Набока потрапила на дільницю, де члени комісії самі придумували урочистості. Атмосфера дня голосування у звуковій картинці від Марічки Набоки:



Вадим Карасьов
"Український прорив" Блоку Юлії Тимошенко здійснив таки справжній прорив на цих виборах, вважає політолог Вадим Карасьов. Причому, вражає не один лише результат (майже третина голосів виборців), але й широка географія симпатиків біло-червоних. БЮТ лідирує в п’ятнадцяти регіонах України: “Тепер відкривається шлях до формування помаранчевої коаліції, до другого прем’єрства Юлії Тимошенко. Про Литвина прогнозували всі, щодо його можливості потрапити до ВР. Але ніхто не прогнозував, що БЮТ перейде 30-відсотковий бар’єр”.

Сергій Проскурня
Театральний режисер Сергій Проскурня, за його словами, дивиться на вибори очима митця. Його мистецький погляд не схопив у нинішній кампанії ані краплі динаміки. Все відбувалося тихо,спокійно, навіть мляво, каже пан Сергій і ділиться своїми думками з приводу результатів виборів: “Це демонстрація того, що народ не підтримує силу Президента. Підтримує сильну, принципову, безкомпромісну, наступальну позицію Юлії Володимирівни. Давайте тепер подивимося, як вони будуть домовлятися!”

“МИ ЧИ ВОНИ?” ВУЛИЧНИЙ ЗАКЛИК У ДОНЕЦЬКУ

У Донецьку із самого ранку дня голосування не було тихо і спокійно: на одній із дільниць знайшли мертву двадцятитрирічну міліціонерку, а сам мер Олександр Лук"янченко не міг проголосувати, бо не потрапив у списки, як такий, що перебуває за кордоном. Активізували явку донеччан авта із гучномовцями — їх забрали до одного з райвідділків міліції. Вибори у Донецьку — вухами кореспондента Радіо Свобода Тараса Москалюка:



Крим був одним із найбільш організованих регіонів, всі дільниці відкрилися вчасно та й виборці були задоволені, однак членам комісії це коштувало нервів. Атмосферу голосування на кримських дільницях зафіксував мікрофон місцевого кореспондента Радіо Свобода Володимира Притули:



ЯКОЮ БУДЕ КОАЛІЦІЯ?

Хто з ким тепер об”єднається і на яких умовах? Політолог Дмитро Видрін вважає, що треба вести мову не про можливі конфігурації, а про варіанти коаліції. Найоптимальніший, на його думку, це такий собі “джентльментський” варіант - сильні чоловіки пропускають вперед тендітну жінку, і вона стає прем’єром: “Україні сьогодні потрібно щеплення від дива. І тільки ця жінка може дати нам це щеплення. Якщо вона не буде прем’єром, то Україна ще довго буде борсатися в очікуванні дива”.

Створення помаранчевої коаліції прогнозує його колега Віктор Небоженко. Спочатку треба формувати коаліцію, а вже потім думати про уряд, каже політолог, а зараз почали навпаки: Прем’ єр Тимошенко, а далі порожнеча. “Це дуже ускладнить переговорний процес. І лише у тому випадку може вийти, коли Тимошенко проявить свою дипломатичність, політичну мудрість і поступиться вимогам Президента”.

Детальніше, в якому складі вимальовується коаліція і чи буде вона взагалі, у наступних випусках.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG