Доступність посилання

ТОП новини

Шум у столиці Росії сягнув небезпечного рівня


Дар’я Марченко Київ, 2 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шумове забруднення Москви сягнуло критичного рівня. Про це йдеться у новому дослідженні московського Департаменту охорони навколишнього середовища. Згідно з ним, 70 % москвичів живуть у неприпустимих шумових умовах.

Шум наземного і повітряного транспорту та цілодобові будівельні роботи забивають звуки звичайного життя у Москві. Поліна Захарова працює у Департаменті охорони навколишнього середовища при міськадміністрації. Під час інтерв’ю Радіо Свобода через вікно 22-го поверху було чутно шум з вулиці Новий Арбат.

Поліна Захарова: «Це проблема для нашого міста. Нині близько 70 % території Москви перебуває у так званій зоні шумового дискомфорту: від будівництв, автотранспорту, залізничного та авіатранспорту. На цих територіях на 10-25 децибелів, залежно від джерела, перевищені норми рівня шуму, встановлені Російською Федерацією».

Який рівень шуму вважають допустимим?

За словами Захарової, рівень шуму має бути менше 55 децибелів вдень та 45 вночі. У Великобританії закон рекомендує користуватись засобами захисту, якщо гучність перевищує 85 децибелів – це ситуація, характерна для завантажених московських вулиць.

Департамент охорони навколишнього середовища Москви щороку отримує понад 300 скарг щодо надмірного шуму, і щороку їхня кількість зростає на 12%, стверджує Захарова.

90% звернень стосуються транспорту та будівельних робіт, інша частина – гучних ресторанів та барів або галасливих сусідів. Попри існування у Москві цілодобової гарячої лінії для скарг постраждалих від шуму, за його рівнем у місті спостерігають лише 7 осіб, повідомила Поліна Захарова.

За її словами, право штрафувати правопорушників мають дві установи: міліція та Росспоживчнагляд. Відповідно, перша опікується фізичними особами, друга – юридичними. Але у Департаменті охорони навколишнього середовища Москви впевнені: заходів, які вони вживають проти порушників спокою, недостатньо, тож санкції необхідно посилити. Наразі надмірно галасливі громадяни мають платити еквівалент 4 доларів, а організації – у 10 разів більше.

Галасливе довкілля негативно впливає на здоров’я людини

Шкідливий вплив шуму проявляється у порушеннях сну, серцево-судинних захворюваннях та розладі нервів, стверджують епідеміологи. Попри рекомендації Департаменту охорони довкілля, зниження рівня шуму у Москві малоймовірне: з підвищенням зарплат збільшилась кількість автомобілів, а на ринку нерухомості справжній будівельний бум.

Але схоже, що москвичі не звертають уваги на довколишній шум. Ірина, яка працює в компанії, а її офіс межує з будмайданчиком нового банку, зазначила: «Ми не помічаємо, ми вже звикли. Я мешкала в одному районі, потім переїхала до іншого, більш шумного. Так, я відчувала у перші дні, але потім звикла. Але все одно це впливає на нервову систему, тобто в організмі все одно все накопичується».
XS
SM
MD
LG