Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Ґазпром» обмежить постачання газу в Україну в разі непогашення боргів; Єврокомісія закликає до «швидкого залагодження» потенційної кризи


Як заявив у вівторок офіційний представник російського монополіста Серґей Купріянов, його компанія надіслала цього ж дня своїм європейським партнерам повідомлення про наявні, як він сказав, проблеми з постачанням газу в Україну. Із українського боку компанія «УкрГаз-Енерго» підтвердила наявність боргу перед компанією «РосУкрЕнерго», через яку до України постачають імпортований газ.

Російський «Ґазпром» обмежить постачання газу в Україну в разі непогашення боргів; Єврокомісія закликає до «швидкого залагодження» потенційної кризи

Як заявив сьогодні офіційний представник російського монополіста Серґей Купріянов, його компанія надіслала сьогодні ж своїм європейським партнерам повідомлення про наявні, як він сказав, проблеми з постачанням газу в Україну.

Речник «Ґазпрому» заявив, що російська сторона повністю виконує свою частину контракту; водночас, за його словами, заборгованість української сторони за газопостачання становить понад 1 мільярд 300 мільйонів доларів.

Агентство «Ройтерз» наводить слова іншого представника «Ґазпрому», який запевняв, що ця заява не пов’язана з результатами парламентських виборів в Україні.

Європейська Комісія, отримавши попередження «Ґазпрому», закликала сторони «знайти швидке залагодження» цієї справи.

У заяві виконавчого органу Євросоюзу зазначили, що російська компанія обіцяє дотриматися своїх зобов’язань про постачання газу європейським споживачам.

Із українського боку компанія «УкрГаз-Енерго» підтвердила наявність боргу перед компанією «РосУкрЕнерго», через яку до України постачають імпортований газ.

Представник «УкрГаз-Енерго» заявив, що швидкість погашення боргу залежатиме від того, наскільки швидко розрахується найбільший боржник – «Нафтогаз України».

Своєї версії суми боргу в прес-службі «УкрГаз-Енерго», яке є спільним підприємством «Нафтогазу України» та «РосУкрЕнерго», не назвали.

Водночас у «Нафтогазі України» «не розуміють, що має на увазі „Ґазпром“». «Ми не розуміємо, звідки взялася» така сума, наводить слова речника «Нафтогазу» агентство Франс-Прес.
XS
SM
MD
LG