Доступність посилання

ТОП новини

ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції...


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Вибори в Україні закінчилися, починаються політичні торги. На чий бік пристануть партії та блоки, що набрали не більше п’яти відсотків голосів? В якому складі буде коаліція, і чи буде вона взагалі? Адже якщо понад півтори сотні новоспечених депутатів (дві третини парламенту) не захочуть складати присягу народного обранця, робота нової Верховної Ради не стартує. А нинішній уряд на чолі з Віктором Януковичем за такого варіанту продовжить працювати далі.

ГЛАС НАРОДУ:
Хто формуватиме коаліцію?
Тетяна Федорівна, вчителька:
- Я думаю, що це Партія регіонів і ті партії, що отримали менший відсоток, приєднаються до неї. Хоча я не прихильник цього.
Олександр, студент:
- Певно, Янукович, у нього ж більше голосів. Повинен бути лад у країні, Юля може навести його.
Катерина, артистка балету:
- Як дивлюся телевізор, поки Янукович. Але враховуючи те, що Тимошенко об''єднається з Ющенком, то вони, очевидно, утворять більшість. Але вони раніше не могли домовитися, найімовірніше, зараз так само буде.
Анатолій, пенсіонер:
- Не має значення. Вони будуть мінятися. Як може бути одна людина чесною, якщо оточення таке?
Ірина, лікар:
- Якщо прийдуть помаранчеві, я їх називаю "іржавими" , то прийде кінець країні і народу. Януковичу треба блокуватися з комуністами, а він схиляється до помаранчевих.


ПАСЬЯНС “КОАЛІЦІЯ”

Андрій Шкіль
Крім чільної трійки (ПР, БЮТ, НУ-НС) до Верховної Ради поки проходять комуністи і блок Литвина. БЮТ готовий тільки до одного варіанту коаліції – із "Нашою Україною – Народною Самообороною", наголошує член БЮТ Андрій Шкіль: “Далі розраховувати на ті сили, які пройшли у парламент, не доводиться. На жаль, ті сили не залежні від тих виборців, які їх обрали до парламенту. Маю на увазі Литвина, а з Партією регіонів ми не співпрацювали і співпрацювати не збираємося”.

Раїса Богатирьова
Натомість один із лідерів Партії регіонів, Раїса Богатирьова не виключає формування коаліції з будь-якою силою, у тому числі з Блоком Юлії Тимошенко. Про це Раїса Богатирьова сказала в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода: “Ми не бачимо можливості, щоб наші опоненти утворили більшість – не вистачить голосів 226. Ми запропонували нашу програму усім. Хто в дискусії з нами погодиться на певні принципи формування. І ми погодимося з тими, з кими будемо дискутувати, з тими будемо формувати коаліцію. І ділити ми не будемо. Те, що є в основі економічної політики БЮТ – все відібрати і поділити – все прозоре, те, що у нас, все непрозоре те, що у них”.

Юрій Ключковський
На відміну від Андрія Шкіля, котрий бачить лише один варіант коаліції, представник НУ-НС Юрій Ключковський розглядає можливість альянсу і з Володимиром Литвином: “В першу чергу, це БЮТ. В принципі, ми могли б цим обмежитися. Однак, якщо виявиться, що перевага такої коаліції незначна, то мені здається, що доцільно залучити ще політичні сили зі складу парламенту. Я бачу можливість залучити до коаліції блок Литвина”.

“ЗОЛОТА АКЦІЯ” ВОЛОДИМИРА ЛИТВИНА

У Блоці Литвина зацікавлені після виборів усі політичні сили, стверджує один із членів блоку Олег Зарубинський. Блок колишнього спікера готовий розглядати всі пропозиції, але тільки після виконання кількох умов, каже Олег Зарубинський. Одна з них – детальний розгляд обіцянок потенційних союзників: “Оголошення і формування своєї позиції щодо формату співпраці після аналізу не лише передвиборних програм наших колег по парламенту, але і тих обіцянок, які не входять у передвиборні програми, але які були заявлені публічно за день, за два, за тиждень до дати виборів”.

На думку політичного експерта Сергія Руденка, шанси Литвина приєднатись як до Партії регіонів, так і до блоку Тимошенко – 50 на 50: “Все залежить від того, що саме запропонують Володимиру Литвину. Я не думаю, що він, як Олександр Мороз у 2006 році, обмежиться лише посадою спікера парламенту і 2 чи 3 місцями в уряді. У тому списку, що був у Литвина, до парламенту пройшло дуже багато амбітних і молодих політиків”.

“Золота акція” у новій Раді, якщо так і не пройде до нового парламенту Мороз, може бути не лише у Литвина. Зрештою, така роль може дістатися, всупереч їх чотирнадцяти відсоткам, і пропрезидентському блоку “Наша Україна – Народна Самооборона".

Адже один із вірогідних варіантів коаліції – не тільки помаранчева, або біло-блакитна, а широка – тобто за участю регіоналів та нашоукраїнців, розмірковує політолог Віктор Небоженко: “Помаранчева коаліція ще сира.І це може тягнутися аж до Нового року. А там може бути будь-яке співвідношення сил. І нарешті — широка коаліція”.

А наскільки вірогідний варіант, що півтори сотні новообраних депутатів (дві третини парламенту) з тих чи інших причин відмовляться складати присягу і Рада так і не запрацює? Політолог Андрій Єрмолаєв називає варіант із відмовою від присяги “нереальним”: “Це політично не популярний захід. Тим більше, він не має чіткого тлумачення, а що далі? Не виключено, якби хтось пішов на це, то насправді перемогли б політичні сили, які прийняли присягу. Тут було б подвійне тлумачення законодавства”.

За європейськими нормами, отримати мандат на формування правлячої коаліції — прерогатива переможця виборів. Уже майже два роки канцлером Німеччини є Ангела Меркель. На дострокових виборах до Бундестагу її блок випередив основних опонентів на чолі з Герхардом Шредером лише на три голоси. Так була створена “велика” правляча коаліція. Чим відрізняється створення коаліції у Німеччині від формування її в Україні? На думку німецького політолога Олександра Рара, тут різниця не скільки технічна, скільки психологічна. Українським політикам треба визнавати результати виборів, навіть якщо їх дуже важко визнати.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG