Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Ґазпром» чинить тиск на Україну, щоб вплинути на формування нового уряду?


Учора «Ґазпром» заявив, що обмежить постачання газу в Україну у разі непогашення боргу.


Віктор Янукович планує відвідати Росію для переговорів щодо боргів України за газ.

Відкриваючи сьогодні засідання уряду, прем’єр-міністр також повідомив, що доручив голові Мінпаливенерго Юрієві Бойку терміново відбути до Москви, щоб урегулювати питання погашення боргу.

«Я вчора дав йому доручення негайно виїхати до Москви, до „Ґазпрому“, і провести попередні переговори. Я вважаю, що найближчим часом ми порадимося з Президентом, і, скоріше за все, я поїду працювати над цим питанням. Воно дуже складне. Будемо працювати з тим, щоб зберегти і ціни, і динаміку стосунків з Росією у вирішенні цього найважливішого питання», – сказав Віктор Янукович.

Колишній голова компанії «Укртранснафта» Олександр Тодійчук вважає, що заяви російського «Ґазпрому» про «газові» борги Києва є намаганням вплинути на формування нового уряду в Україні.

В інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Тодійчук зазначив: «Не випадковим є час такого повідомлення. Навіть не у понеділок, 1 жовтня, а у вівторок, коли остаточно визначились результати парламентських виборів в Україні, які не є, мабуть, оптимальними для Росії. Я думаю що це бажання „допомогти“ Україні сформувати новий уряд із збереженням в ньому лобістів своїх інтересів».

Тим часом перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров сьогодні на брифінгу після засідання Кабміну сказав, що заява «Ґазпрому» про намір скоротити газопостачання не пов’язана з політичною ситуацією в Україні.

Азаров також зазначив, що сума боргу, яку називає «Ґазпром», не є боргом української сторони перед Росією. За його словами, ця цифра перебільшена.

Учора «Ґазпром» заявив, що обмежить постачання газу в Україну у разі непогашення боргу.

Офіційний представник російського монополіста Серґей Купріянов повідомив, що його компанія вже надіслала своїм європейським партнерам повідомлення про наявні, як він сказав, проблеми з постачанням газу в Україну.

Речник «Ґазпрому» заявив, що російська сторона повністю виконує свою частину контракту; водночас, за його словами, заборгованість української сторони за газопостачання становить понад 1 мільярд 300 мільйонів доларів.

Агентство «Ройтерз» навело слова іншого представника «Ґазпрому», який запевняв, що ця заява не пов’язана з результатами парламентських виборів в Україні.

Європейська Комісія, отримавши попередження «Ґазпрому», закликала сторони «знайти швидке залагодження» цієї справи.

У заяві виконавчого органу Євросоюзу зазначили, що російська компанія обіцяє дотриматися своїх зобов’язань про постачання газу європейським споживачам.

Із українського боку компанія «УкрГаз-Енерго» підтвердила наявність боргу перед компанією «РосУкрЕнерго», через яку до України постачають імпортований газ.

Представник «УкрГаз-Енерго» заявив, що швидкість погашення боргу залежатиме від того, наскільки швидко розрахується найбільший боржник – «Нафтогаз України».

Своєї версії суми боргу в прес-службі «УкрГаз-Енерго», яке є спільним підприємством «Нафтогазу України» та «РосУкрЕнерго», не назвали.

Водночас у «Нафтогазі України» «не розуміють, що має на увазі „Ґазпром“». «Ми не розуміємо, звідки взялася» така сума, навело слова речника «Нафтогазу» агентство «Франс-Прес».

Матеріал до теми:

• Чи допоможуть російському «Газпромові» творці його нового іміджу?
XS
SM
MD
LG