Доступність посилання

ТОП новини

Чи знала Карла дель Понте, де перебуває Радован Караджич?


Анамарія Рамач Белград, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародну громадськість збентежила публікація розшифрованої розмови, яка нібито відбулася у березні 2004 року між головним прокурором Гаазького трибуналу Карлою дель Понте та колишнім спікером парламенту боснійського автономного регіону Республіка Сербська Драґаном Каленичем.

У розмові з Каленичем Карла дель Понте каже, що Караджич вже зв’язувався з Прокуратурою у вересні 1999, щоб обговорити план, як йому слід здатися. «Він не хотів, щоб це виглядало, як добровільна здача»,— сказала дель Понте й тому домовлялася про його арешт у Швейцарії. Однак Караджич, згідно з її словами, все таки передумав і відмовився добровільно здатися.

Згідно з розшифровкою, під час згаданої розмови дель Понте звернулася до Каленича з вимогою зв’язатися з Радованом Караджичем і передати йому, що йому варто було б здатися за межами Боснії, бо якщо його упіймають Стабілізаційні сили СФОР, які є місією НАТО у Боснії, то вони не видадуть його живим Трибуналові.

Чи домовлялися США з Караджичем?

Далі, згідно з розшифрованим текстом, Карла дель Понте обґрунтовує своє переконання припущенням, що існує угода між колишнім представником США в ООН Річардом Голбруком та гаазьким обвинуваченим Радованом Караджичем щодо його амністії, якщо він звільниться з усіх своїх посад. Однак пані дель Понте каже, що вона не впевнена стовідсотково, що така угода існує.

А Ричард Голбрук, один з творців Дейтонської угоди, якою закінчилася війна у Боснії і Герцеговині, неодноразово спростовував, що існує така угода з гаазьким обвинуваченим.

Колишній речник Гаазького трибуналу Флоренс Артман, яка була присутня на зустрічі дель Понте та Каленича, підтвердила автентичність цієї розмови.

Головний прокурор Гаазького трибуналу Карла дель Понте відмовляється давати коментарі з цього приводу. Її прокурорський мандат при Гаазькому трибуналі закінчується 31 грудня цього року.
XS
SM
MD
LG