Доступність посилання

ТОП новини

Чеські «Господаржске новіни» побачили світ у незвичайному форматі: на один день редактором був Вацлав Гавел


Оксана Пеленська Прага, 4 жовтня 2004 (RadioSvoboda.ua) - Найавторитетніший чеський економічний часопис «Господаржске новіни» нині побачив світ у незвичайному форматі: вперше і тільки на один день його головним редактором був перший чеський президент Вацлав Гавел. Відомий правозахисник і дисидент спеціально для нинішнього числа обрав гасло «Відповідальність як доля». Під цим кутом Вацлав Гавел ділиться своїми думками про демократичні перетворення в Європі, про нові кордони ЄС і про Україну як частку Європи.

Інший погляд на сучасні події може дати Вацлав Гавел – безсумнівний демократичний авторитет, вирішила редакція чеських «Господаржскіх новін» і на день віддала часопис першому чеському Президентові.

Газета вийшла багатогранною. Крім політичних аналізів, вона нині має розширений розділ культури і соціальних проблем. Зокрема, на думку багатьох авторів газети — письменників, учених, політологів, для того, щоб реалізувати улюблену ідею Гавела «Правда перемагає», потрібно щоденно за неї боротись. Сам Гавел ділиться своїми думками про майбутнє європейської демократії. Він переконаний, що демократичні цінності - найбільший здобуток людства. На його думку, в перспективі шанс на вступ до ЄС мають Україна та Білорусь.

Газета містить також статтю голови російської Гельсінкської групи Людмили Алєксєєвої про ситуацію в Росії. А польський правоборець Адам Міхнік розмірковує про передвиборне протистояння в Польщі й про те, чому великий український сусід не зумів стати європейським лідером.

На думку празького політолога Любоша Палати, такий досвід — віддавати керівництво газетою не журналістові, а VIP-особі — є дуже корисний, але:

«Це не мало б бути часто, тому що відбудеться інфляція ідеї. Але, справді, це пожвавлення, зрештою корисно для нас, журналістів».

А яку головну думку захищав би сам чеський політолог Любош Палата, якби він, скажімо, на день став шеф-редактором якоїсь української газети? Любош Палата, не вагаючись, відповів: «Ідею єдності влади».

«Уряд мали б сформувати помаранчеві, та в контролі над роботою цієї влади мала б взяти участь опозиція. Це було б моїм мотто».

Що ж до чеських «Господаржскіх новін» під редакцією Вацлава Гавела, то важливим є ще й те, що вийшли вони в день, коли в Празі проходила конференція, присвячена пам’яті відомої російської журналістки Анни Політковської. Ïї організували Радіо Свобода і “Фрідом Гаус”, щоб звернути увагу на не вирішені й досі питання: чому не постали перед судом ті, хто винні у вбивствах Анни Політковської та Георгія Ґонгадзе, інших журналістів. Вкотре наголошувалось: важливо, щоб політики несли відповідальність за свої вчинки.
XS
SM
MD
LG