Доступність посилання

ТОП новини

Польські реставратори відновлюють пам''ятку історії України - унікальну хоругву українських гетьманів


Єва Поштар Варшава, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Унікальну пам''ятку історії – хоругву українських гетьманів — почали відновлювати реставратори з краківського Національного музею. Хоругву пошили у другій половині 17 століття. Українські історики вважають, що ця гетьманська хоругва є одним із найважливіших національних символів України, її називають свідком змагань за незалежність. Краківські реставратори (а їх вважають одними з найкращих у світі) обіцяють закінчити цю роботу вже наступного року.

Мені пощастило, що я змогла побачити цю символічну річ, хоча поки що важко розпізнати, що на ній зображено.

Унікальна козацька хоругва свого часу близько півстоліття була символом гетьманської влади Івана Самойловича, Івана Мазепи, Павла Скоропадського. Із цією хоругвою гетьман Іван Мазепа вів до бою українських козаків під час полтавської битви. Це єдина гетьманська хоругва і водночас найстаріша із п''яти козацьких, що зберігаються в Україні. Ще дві українські гетьманські хоругви можна побачити у музеях Стокгольма та Москви. При переданні української хоругви до реставраторської майстерні краківського Національного музею були представники України. Ось що розповів РС генеральний консул України у Кракові Михайло Бродович: “Найголовніше завдання - це врятування цієї святині для прийдешніх наших українських поколінь. Це єдина пам’ятка, яка збереглася. Єдина гетьманська хоругва, яка збереглася в Україні”.

Останні десятки років унікальна козацька гетьманська хоругва пролежала в сховищах Історичного музею у Харкові. Під час евакуації музею у роки Другої світової війни хоругва була дуже пошкоджена. Відтоді вона пролежала у сховищах харківського Історичного музею.

Реставратори із майстерні краківського Національного музею обіцяли повернути хоругві її первісний вигляд.

Як саме вони це планують робити, розповів Радіо Свобода один із групи реставраторів Януш Чоп: "Хоругва у дуже поганому стані. Тому, реставруючи її, практично треба зробити дубляж, тобто наліпити її на іншу тканину".

Пан Чоп пояснив, що шовк, з якого пошита хоругва, вицвів, у ньому багато прогалин, треба також відновити золоті прикраси, напис на хоругві, рослинну орнаментику.

На запитання, скільки ж коштуватиме реставрація гетьманської хоругви, реставратор відповів, що “оприлюднювати цю суму не може, бо такими є умови контракту, який уклали із спонсором, одним із українських фондів”.

Яка ж подальша доля хоругви? Коли її можна буде побачити в Україні?

Генеральний консул України в Кракові Михайло Бродович розповів Радіо Свобода: “Восени 2008 року планується відкриття великої виставки «Україна-Швеція. На зламі долі історії 17-18 століття». Планується, що вона буде виставлена там. Ця виставка буде організована в Києві і буде присвячена 300-річчю смерті гетьмана Івана Мазепи”.

Український дипломат зізнався Радіо Свобода, що справа реставрації гетьманської хоругви не була б мислимою, якби Краків не співпрацював так активно з культурними установами в Україні.
XS
SM
MD
LG