Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Лужков прийняв Луганськ до асоціації крупних міст СНД


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Місто Луганськ щойно прийняли до Міжнародної асамблеї столиць та великих міст. Луганськ надав заявку про вступ за особистим запрошенням голови Асамблеї – мера Москви Юрія Лужкова.Чого очікують луганці від Асамблеї і для чого його запросила білокам’яна?

Колись Луганськ мав назву - Ворошиловград, отже й пам''ятник Ворошилову
(RadioSvoboda.Ua)
Асамблея, до якої вступив Луганськ, існує з 1999 року і об’єднує 89 міст з країн СНД. На останній сесії, наприклад, разом з Луганськом до МАС вступили Іжевськ, Ош, Рязань та Сухумі. У мерії вважають, що вступ до Міжнародної асамблеї піде на користь Луганську. Каже керівник прес-служби Луганської міської ради Олександр Савенко:

«Завдяки вступу до асамблеї, по-перше, ми зможемо розвивати питання місцевого самоврядування, по-друге, ми сподіваємося, що покращаться умови для залучення інвестицій, ще більша кількість людей дізнається про існування Луганська» .

Водночас Луганськ уже багато років має тісні стосунки з урядом Москви. Мер Москви Юрій Лужков, голова асамблеї, часто відвідував Луганськ. Але жодних помітних результатів така гаряча дружба не дала.

Пам''ятник Козаку Луганському - Володимиру Далю
(RadioSvoboda.Ua)
Себто вступ до МАГу – крок переважно політичний. Мета асоціації – не тільки об’єднати міста близького зарубіжжя, а й посилити російський фактор у ключових регіонах. Навідавши напередодні виборів Луганськ, депутат Держдуми Російської федерації, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін розказав Радіо Свобода про російські інтереси в Україні:

«У нас є власне уявлення, якою б ми бажали бачити Україну. І ми дуже розраховуємо, що ця наша точка зору буде представлена тут у громадському діалозі. Співробітництво між Україною і Росією має бути набагато глибшим, а поваги до російської мови та російської людини на Україні в цілому могло б бути й більше».

Утім, луганці продовжують вірити, що Росія піклуватиметься не про власні інтереси, а про українську економіку.

– Луганськ – це обласний центр, а не якийсь потужний… регіональний центр. Від Луганська нічого не залежить. Залежить від інших міст – Донецька, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя. – Я думаю, що змінить у кращий бік. Все ж таки Росія теж переживає за Україну, правда ж? – З Росією, я гадаю, треба встановити контакти у першу чергу – і все буде гаразд», – кажуть мешканці Луганська.

Міжнародна асамблея столиць та крупних міст тільки починає крокувати по Україні. До останнього часу зарахованими були сім українських міст: Донецьк, Миколаїв, Одеса, Полтава, Севастополь, Харків та Херсон. Разом з Луганськом до асоціації прийняли ще один крупний індустріальний центр – Запоріжжя.
XS
SM
MD
LG