Доступність посилання

ТОП новини

Чеченська правозахисниця одержує у Лондоні нову Премію Анни Політковської


Олекса Семенченко Лондон, 5 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наталія Естемірова, яка більшість своєї кар’єри журналіста присвятила описові жахів чеченської війни, одержить у британській столиці найпершу Премію Анни Політковської, убитої рік тому російської журналістки. Тепер ця премія щороку присуджуватиметься жінці-правозахисниці, котра працює у зоні воєнного конфлікту.

Наталія Естемірова
(Courtesy Photo)
Як журналіст і правозахисник Наталія Естемірова часто працювала в Чечні разом із убитою рік тому в Москві російською журналісткою Анною Політковською. Тепер Наталія одержить найпершу премію, що вшановує пам’ять колеги, яку найімовірніше вбили через викриття злочинів російських сил безпеки у Чечні.

Уродженка Ґрозного Естемірова працює в чеченській філії російської правозахисної організації «Меморіал». У п’ятницю вона сказала Радіо Свобода, що становище з правами людини у Чечні і надалі є дуже складним.

«Нині ми маємо багато проблем. Найбільше з людьми, що опинилися в дуже складних ситуаціях. Великою проблемою є фабрикація карних справ, тому багато молодих чеченців перебуває у в’язницях у Росії в дуже тяжких умовах. З 2000-го року власті так роздувають речі, що будь-хто, хто має владу, вважає, що може просто так бити чеченців. Багато хто з них перебуває у тюрмі ні за що, за злочини, скоєні кимось іншим. Тепер ці справи треба переглянути. Це мають робити адвокати, і за цю роботу треба платити. Власне, на це я й хочу витратити цю премію».

Премію Політковської Етеміровій вручить ірландська лауреат Нобелівської премії миру Марейд Корріґан-Маґваєр. Активістка каже, що її метою є суд хоча б в одній з багатьох справ чеченців, які зникли безвісти.

«Маємо справи, в яких родичі самі провели розслідування щодо сина, брата або чоловіка. Вони мають багато інформації, навіть імена, але прокурор чомусь нічого з цим не робить. Тому лише фахівець-правник може провести таке слідство і змусити прокурорів відповідати за законом. Було б добре, щоб хоча б одна справа потрапила до суду у Чечні, а не в Росії».

Правозахисниця каже, що в Росії нічого не робиться для притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав людини в Чечні, які задокументував «Меморіал». Тому жертви й активісти подають позови проти Росії до Європейського суду з прав людини. Саме там Росію постійно зобов’зують проводити розслідування й виплачувати компенсації родинам жертв.

Премію Політковської заснувала нова міжнародна громадська організація RAW in WAR (що розшифровується, як «Дійти до всіх жінок у зонах війни»). Ім’я лауреата визначає комітет у складі близько ста впливових у світі правозахисників. Серед них, зокрема, колишній президент Чехословаччини і Чехії Вацлав Гавел, архієпископ Десмонд Туту, вдова Андрєя Сахарова Єлєна Боннер.

Матеріали до теми:

• ПАМ’ЯТІ АННИ ПОЛІТКОВСЬКОЇ
XS
SM
MD
LG