Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівські премії. Рік 2007


Петро Кагуй Прага, 8 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розпочинається так званий «нобелівський тиждень», під час якого у Швеції оголосять цьогорічних лауреатів у 5 номінаціях, а потім, окремо, у галузі економіки. Вже сьогодні світ має дізнатися про переможця у царині фізіології, медицини. Нобелівська премія є однією із найпрестижніших міжнародних премій.

Медаль - Нобелівська премія
(official site)
Отож сьогодні мають оголосити ім’я цьогорічного лауреата Нобелівської премії у сфері фізіології, медицини. А завтра і післязавтра назвуть переможців у ділянках фізики і хімії.

11-го жовтня повідомлять про переможця в галузі літератури. 12-го жовтня стане відоме ім’я лауреата Нобелівської премії миру. І, нарешті, 15-го жовтня оголосять лауреата у галузі економіки, ця номінація має свою окрему історію.

Сума Нобелівської премії у кожній із номінацій, як і минулого року, становитиме 10 мільйонів шведських крон (в еквіваленті це близько півтора мільйона американських доларів). І, звичайно, переможці отримають дипломи та золоті медалі.

А саме нагородження відбудеться дещо пізніше, 10 грудня, це день смерті Альфреда Нобеля.

За «найбільшу користь людству»

Історія Нобелівської премії сягає 1897 року, коли шведський підприємець, мільйонер Альфред Нобель підписав заповіт, за яким віддавав свої гроші на премії тим, хто упродовж попереднього року приніс «найбільшу користь людству». Вже тоді Альфред Нобель визначив 5 напрямків: хімію, фізику, фізіологію-медицину, літературу та захист миру в усьому світі.

Перші Нобелівські премії були вручені 1901 року.

Згодом, у 1969 році, було засновано Нобелівську премію з економіки. Власне, це премія Банку Швейцарії в економічних науках пам’яті Альфреда Нобеля.

Імена переможців до їхнього офіційного оголошення традиційно тримають у суворій таємниці.

Щороку велику увагу в світі прикуто до претендентів на саме Нобелівську премію миру. Цього разу на її здобуття висунули аж 181 кандидата. Серед них колишній віце-президент США Альберт Ґор, який займається глобальними екологічними проблемами, активістка руху канадських ескімосів Шейла Ватт-Клутьє та працівниця представництва правозахисного товариства «Меморіал» у Чечні Лідія Юсупова.
XS
SM
MD
LG