Доступність посилання

ТОП новини

Зворотній зв’язок: як виборець може контролювати роботу депутатів?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Кожний виборець, опускаючи в урну бюлетень з позначкою навколо улюбленої партії, делегує народним обранцям повноваження представляти і захищати свої інтереси у Верховній Раді. А чи може потім виборець “спитати” з цих же депутатів? Яким чином люди можуть контролювати роботу парламентарів і впливати на ухвалення ними рішень?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте ви, як контактувати з вашим депутатом та як контролювати його роботу?
Сашко, продавець:
- Я ніколи з цим питанням не стикався. Звертатися до депутатів - мені зараз це не потрібно. Мене все влаштовує!
Наталія, службовець:
- Я навіть не знаю, де його шукати. Бо безлад у ВР і Кабміні.
Юрій, менеджер:
- Наш депутат слухає думку нашу, людей. Бо щось робиться — дитячий майданчик, наприклад, побудували.
Ніна, пенсіонерка:
- Воно мені не треба було. То я і не шукала.
Степан, пенсіонер:
- Я не знаходжу, з ким контактувати. А що це дасть?


НАРОД І ЙОГО ОБРАНЦІ – Є КОНТАКТ?

Пропорційна система (коли обирають не конкретних депутатів, а партії або блоки), закритість виборчих списків, брак всебічної інформації про кандидатів у депутати. Все це, на думку директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, призводить до того, що у людей є обмаль можливостей впливати на обраних ними парламентарів: “На жаль, ми не маємо такого інституту, як відкликання депутатів. Виборець не надто дивиться на ті списки, які йому пропонують для голосування. Виборець сам має розставляти місця у партійному списку. Можливо, доцільно було б говорити про повернення змішаної системи”.

Лариса Сергіївна
Киянка Лариса Сергіївна – пенсіонерка. Голосувати ходить кожен раз, а от коли мова заходить про конкретні справи обраного нею депутата – тут виростає глуха стіна, і пробитися крізь неї до народного обранця пенсіонерці неможливо: “Звідки ж ми тих депутатів знаємо? Хто нам пенсію буде піднімати, чого вона у нас така низька? Я пропрацювала майже 50 років на добрій зарплаті, а пенсія зараз у мене 500 гривень. Закон про пенсію знову відклали, коли це буде — невідомо. А хто у цьому винен? З кого питати?”

Де живе народний депутат? Ким до того працював? Чи має бізнес і який? Хто його рідня? З яких джерел виборець може отримати таку інформацію? На думку члена виборчого списку Партії регіонів Володимира Зубанова, народу слід частіше заходити на сайт Верховної Ради: “Там є біографії народних депутатів. Є всі декларації. Можна також зробити запит на фракцію — і біографію отримають”.

Член БЮТу Андрій Шкіль також закликає обранців активніше користуватися новітніми інформаційними технологіями, тим-таки Інтернетом: “Все є на сайті ЦВК. Дані по депутатах районних, обласних рад. Лежать у відкритому режимі на електронних сторінках”.

БІДНІ РОДИЧІ НЕБІДНОЇ ДЕПУТАТКИ

Як загалом по Україні, так і в окремому її регіоні (зокрема, у Криму) виборцеві дуже складно достукатися до свого депутата, зазначає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула: “Ставлення депутатів до своїх виборців таке ж саме , як і по всій Україні. Як правило, якщо лобіюють якісь питання чи у ВР Автономії чи у місцевих радах, то це робиться неформальним чином, наприклад, через ті ж хабарі” . Депутати місцевих, селищних рад після обрання дбають передусім про свій бізнес, а не турбуються про виборців. Так вважає, на прикладі свого регіону, львівський політолог Ігор Балинський: “Це бізнесмени, для яких важливо отримати не лише посади, але й преференції”.

В Італії виборці відірвані від своїх обранців, констатує римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик. Якщо обраний тобою депутат не є родичем або знайомим, після виборів на зворотній зв’язок з ним годі й сподіватися. А для деяких українських депутатів, наприклад, представника Партії регіонів Раїси Богатирьової, навіть родинні зв’язки не відволікають від законодавчої творчості. Слухати:



Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG