Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина в контексті «газової» проблеми


Валентина Одарченко Рівне, 8 жовтня 2007(RadioSvoboda.Ua) – У рівненські оселі припинена подача гарячої води. Комунальники пояснюють це профілактикою, яка сприятиме вчасному запускові котелень. Рівняни не вірять, що і вода, і тепло будуть подані вчасно.

Рівняни вважають місцеві тарифи захмарними
(RadioSvoboda.Ua)
До обіцянок тепловиків рівняни звикли ставитися скептично. Упродовж багатьох років влітку вони призвичаїлись до виварок на плитах, а про таке задоволення, як душ, взагалі забували на півроку. Батьки міста пояснювали це вимушеною економією. Щоправда, рівняни мають привілейований мікрорайон щодо води, де 5 років тому запрацювала економна котельня. Тут вода буває цілорічно. Але вже тиждень – також нема.

Економлять і на економних котельнях

Петро Сергійчук - міській владі: " Не збільшите тарифи - давайте дотації"
(RadioSvoboda.Ua)
Спочатку комунальники пояснювали незручності ремонтними роботами напередодні опалювального сезону. Однак профілактика була у серпні, обурились споживачі. Тоді директор КП «Теплотранссервіс» Петро Сергійчук зізнався, що і на економних котельнях доводиться економити.

Коли котельня будувалася, газ коштував разом із ПДВ, транспортуванням 230 гривень, пояснює пан Сергійчук. Сьогодні ж для населення – 680, для підприємств бюджетних – 991 гривня. «Стрибок цін на енергоносії з’їв ту економію, на яку на той час розраховували… І постійна недоплата населенням, непокриття ста процентів тарифів плюс подорожчання енергоносіїв призвело до такої заборгованості… »

Під’їзди з найвищим відсотком заборгованості будуть холодними

Сума боргу двох рівненських теплопостачальних підприємств перед «Газом України» становить 10 мільйонів гривень. Комунальники обіцяють помститися боржникам неподачею тепла в під’їзди з найвищим відсотком заборгованості. Таким чином вони нариваються на санітарні приписи і судові суперечки зі споживачами, навіть якщо в під’їзді багатоповерхівки сумлінним платником виявиться лише один.

Чимало рівненських сімей знайшли вихід у встановленні систем автономного опалення. Але чому повинні мерзнути незаможні, не розуміє пенсіонер Олександр, який спробував це зробити, почувши рекламу по радіо.

Для отримання лімітів на газ теплопостачальні підприємства області повинні стовідсотково розрахуватися з ДК «Газ України». Тим часом різниця зростання цін на електроенергію також не була закладена в тарифи. Тож нині у Рівненській міськраді вивчають питання підвищення розцінок на теплопостачання аж на гривню за кубометр гарячої води.
XS
SM
MD
LG