Доступність посилання

ТОП новини

«Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано


Російський газовий монополіст «Ґазпром» оголосив у вівторок, що з Україною досягнуто домовленості щодо плану погашення боргу за природний газ. Російський Прем’єр-міністр Віктор Зубков заявив, що частину боргу погашатимуть передачею газу в українських газосховищах у власність експортного підрозділу «Ґазпрому». Україна і Росія досягли домовленості в цьому питанні на переговорах у Москві, у яких брав участь український Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Згідно з домовленістю, борг буде повністю погашено до 1 листопада цього року.

Російський газовий монополіст «Ґазпром» оголосив у вівторок, що з Україною досягнуто домовленості щодо плану погашення боргу за природний газ.

Російський Прем’єр-міністр Віктор Зубков заявив, що частину боргу погашатимуть передачею газу в українських газосховищах у власність експортного підрозділу «Ґазпрому».

Раніше було повідомлено, що Україна накопичила рекордну кількість газу в її газосховищах.

Україна і Росія досягли домовленості в цьому питанні на переговорах у Москві, у яких брав участь український Прем’єр-міністр Віктор Янукович.

«Ґазпром» продає Україні газ не безпосередньо, а через російсько-українську посередницьку фірму «РосУкрЕнерго». Вона в свою чергу перепродує газ дальшому посередникові «Укргаз-Енерго», а ця компанія – споживачам, серед яких найбільший – «Нафтогаз України».

Ця система зазнала багато критики з боку енергетичних експертів та аналітиків, які вважають її непрозорою.

Виконавчий директор «РосУкрЕнерго» Константин Чуйченко заявив сьогодні, що ця компанія ще до 22 жовтня заплатить «Ґазпромові» перші 200 мільйонів доларів.

Згідно з домовленістю, борг буде повністю погашено до 1 листопада цього року.

Одразу після українських парламентських виборів «Ґазпром» оголосив, що Україна заборгувала 1 мільярд 300 мільйонів доларів за газ. Україна поставила під сумнів цю суму і наголосила, що це борг не держави, а споживачів.

Пізніше з’явилися повідомлення, що борг української сторони зменшили до 1 мільярда 200 мільйонів доларів.

За словами Віктора Зубкова, заборгованість за природний газ, який постачали цього року, на суму в 1,2 мільярда доларів США, погасять за рахунок реалізації «Ґазпромекспортові» природного газу, який перебуває в підземних сховищах України. Нині цей газ у сховищах належить «РосУкрЕнерго».

Відтак «Ґазпромекспорт» стане власником відповідних обсягів газу і, в свою чергу, спрямує їх перш за все споживачам України, а також на виконання експортних контрактів, заявив Зубков.

Він також говорив про «решту заборгованості на суму в 929 мільйонів доларів США», яку, за його словами, погасять за рахунок власних оборотних коштів «Укргаз-Енерго» і «Нафтогаз України».

Пізніше міністр палива і енергетики України Юрій Бойко пояснив, що ця додаткова сума не стосується боргу української сторони за газ, а пов’язана з іншими діловими відносинами цих компаній із «Ґазпромом».

Україна і Росія ще не домовилися про ціну на газ на 2008 рік. Передбачається, що ціна зросте порівняно з сьогоднішніми 130 доларами за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG