Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичні питання в центрі уваги саміту ГУАМ


Кирило Булкін Президенти України Віктор Ющенко, виступаючи на саміті організації у Вільнюсі наголосив, що енергетична співпраця країн членів має бути в центрі уваги ГУАМ.


Президенти України Віктор Ющенко, виступаючи на саміті організації у Вільнюсі наголосив, що енергетична співпраця країн членів має бути в центрі уваги ГУАМ.

Нинішній саміт ГУАМ був ювілейним. Він приурочений до 10-ліття створення організації.

Віктор Ющенко наголосив, що реалізація тринзитного потенціалу країн ГУАМ є дуже важливою і у зв’язку з цим, необхідно формувати альтернативні поставки енергоресурсів до Європи.

У цьому контексті сьогодні у Вільнюсі Азербайджан, Грузія, Литва, Польща та Україна підписали угоду про співробітництво в енергетичному секторі. Серед іншого, ця співпраця передбачає завершення будови нафтопроводу Одеса - Броди через Плоцьк до Ґданська на Балтійському морі. В місті Плоцьк розташований найбільний нафтопереробний завод Польщі.

До цього проекту, який має на меті забезпечити постачання каспійської нафти до країн Європейського Союзу, на державному рівні долучаються також Латвія і Литва, наголосив Ющенко.

Нафтопровід Одеса Броди був збудований 2001 року з метою зменшення української залежності від російської нафти а також, щоб постачати каспійську нафту в Європу. Однак, через відсутність конкретних домовленостей з каспійськими державами, від 2004 року через нафтопровід перекачується російська нафта.

Після саміту ГУАМ, який відбувся в середу в Вільнюсі, в столиці Литви відбувається й конференція з питань енергетичної безпеки. У ній, крім керівників держав – членів ГУАМ, беруть участь також керівники Естонії, Латвії, Литви, Румунії і Польщі.

Об’єднання Грузії, України, Азербайджану та Молдови (ГУАМ) було створене 1997 року. З 1999 до 2005 року в цю організацію входив і Узбекистан. Штаб-квартира, Секретаріат ГУАМ, розташована в Києві.
XS
SM
MD
LG