Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську на пам’ятниках встановили охоронні дошки. Але вони вандалів не зупиняють


Ярослав Гребенюк Луганськ, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – У Луганську цього року на пам’ятках історії та культури міська влада встановила 50 охоронних дощок. Їх виготовили з пластику – щоб не вкрали. Попри попередження «Охороняється законом» пам’ятникам завдають шкоди. Охоронні дошки теж зривають.

Пам''ятник пролетарському вождю
Металеву табличку з пам''ятника зняли вже давно, пластикову – нещодавно
На дошках написано: «Пам’ятка монументального мистецтва». Це офіційний знак, він говорить, що цей об’єкт охороняється державою і держава гарантує кримінальну відповідальність за пошкодження.

Частину дощок прикріпили до вже пошкоджених монументів. У меморіальному комплексі «Гостра могила» табличку прилаштували до стелі, наполовину обідрану охочими до кольорових металів.

На символ міста – кінний монумент Ворошилову також причепили пластикову табличку
А напис «Климент Єфремович Ворошилов» на гранітній плиті зробили зі звичайної плівки – «оракалу»
Леніна розписали свастиками

Пам’ятник Леніну, один з перших в Україні, розписаний автографами місцевої шпани та свастиками. Нову охоронну дошку вже збили. Начальник відділу з питань охорони пам’яток культурної спадщини луганської мерії Наталія Бареєва обурюється, що таблички вже позривали: «Чудесно! За ці таблички, які встановлені по місту на 50 об’єктах, ми заплатили 30 тисяч з міського бюджету. Скажіть, про що тоді можна говорити? Якщо у людини все взагалі відсутнє, навіть у голові немає жодної звивини, а лише паралельні прямі? Їй що не напиши – все буде, як об стінку горохом», – каже пані Бареєва.

Раніше за стан пам’ятників відповідали окремі підприємства. Після приватизації нові власники кинули стежити за пам’ятниками, і нещодавно місто взяло їх до комунальної власності.

У мерії зауважують, що тепер порушувати кримінальні справи щодо вандалів буде простіше, бо раніше де-юре не було постраждалої сторони, позивача. Проте за рік міліція затримала лише двох молодих порушників. Подальша їхня доля не відома, кажуть у центрі зв’язків з громадськістю УМВС у Луганській області.

У луганському міському центрі зв’язків з громадськістю повідомляють, що 2006 року таких випадків взагалі не було, нікого не затримували. У 2007 було затримано двоє осіб.

Культуру людям треба прищепляти змалку

А як ставляться до руйнації пам’ятників їхні автори? Луганський монументаліст Євген Чумак пригадує, коли ставили великий пам’ятник «Визволителі» (він увійшов до «Скарбниць українського мистецтва»). Тоді він і співавтор віддали по 10 тисяч карбованців власних грошей. А зараз бідні потроху годуються від цього пам’ятника. «Ви знаєте, я навіть цим пишаюсь, якщо хтось відрізав шмат міді, на яку Чумак Євген Федорович віддав власні кошти, хай вона краще живе, ця людина», – каже Євген Чумак.

У відділі охорони пам’яток вважають: запобігти пошкодженню пам’ятників можна, якщо прищепляти людям культуру змалку. Проте на символ міста – величезний кінний монумент маршалові Ворошилову у мерії також причепили пластикову табличку. А напис «Климент Єфремович Ворошилов» на гранітній плиті зробили зі звичайної плівки, «оракалу», з якого ліплять написи на комерційні кіоски та пивні намети.
XS
SM
MD
LG