Доступність посилання

ТОП новини

«Спільна Європа – спільна пам’ять» – президентська ініціатива в центрі уваги українсько-словацької зустрічі


Президент Віктор Ющенко прибув у четвер до Словаччини з офіційним візитом.


Президент Віктор Ющенко прибув у четвер до Словаччини з офіційним візитом.

Заплановані його зустрічі з керівництвом країни, а також підписання низки двосторонніх документів.

Зокрема – міжурядової угоди про відкриття нового автодорожнього пункту перетину кордону «Соломонов-Чієрна».

Президент України також передасть Президентові Словацької Республіки списки словаків, що загинули в Україні в 1944–1954 роках. У цьому контексті Віктор Ющенко обговорить з Іваном Ґашпаровичем свою ініціативу «Спільна Європа – спільна пам’ять», повідомила прес-служба глави держави.

У переддень візиту до Словаччини Президент України Віктор Ющенко дав інтерв’ю словацькій газеті «Правда»

Президент України висловив переконання, що люди, які три роки тому стояли за його отруєнням, сьогодні перебувають у в Росії. На запитання чи буде він про цю проблему говорити з президентом Владіміром Путіном під час свого візиту до Москви, що зараз готується, Віктор Ющенко відповів: «Буду. Хотів би повернутись до майбутньої розмови з Володимиром Володимировичем, що торкається співпраці російських органів зі слідством. Тим більше, що всі люди, якими у зв’язку з моїм отруєнням цікавиться українська Генеральна прокуратура, сьогодні перебувають у Москві».

Щодо вступу своєї країни до ЄС президент України з оптимізмом ствердив: «Я переконаний, що Україна стане членом ЄС. Це є хіба питання часу. Адже ми є європейською державою, у нас європейська історія і зрештою, ментальність також європейська. Так само, як і наше майбутнє. Звичайно, що ми б хотіли цю близькість відчувати без болісної дії правил і процедур, які до тепер існують не тільки у формі візового режиму, але і в торгівлі, русі капіталу, в області взаємного надання служб. Шенген нас мусить об’єднувати, а не розділяти».

Відносини зі Словаччиною Віктор Ющенко характеризує як безпроблемні, однак дещо побоюється, що нові візові процедури можуть у більшості українців викликати порівняння з новою залізною завісою.
XS
SM
MD
LG