Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку Юрій Андрухович уперше побачив терикони


Тарас Москалюк Донецьк, 11 жовтня (Radiosvoboda.ua) – Українська література стає все більш популярною на сході держави. У цьому могли переконатися відомі письменники Юрій Андрухович, Любко Дереш та Сергій Жадан. Літератори вирушили у тур східними областями держави. Після Дніпропетровська письменники приїхали до Донецька.

Донецька богема перед зустріччю з живими класиками настільки хвилювалася, що спілкування розпочалося з розбитої чашки. Наймолодший з трьох літераторів, Любко Дереш одразу ж заспокоїв публіку. Попросив відкинути пафос і просто спілкуватися. «Для мене в цьому турі не було якоїсь великої цілі, я не мав просвітницької цілі довести культурні ідеали, українізації. Для мене це просто нагода поспілкуватися з людьми, зі східною публікою, я її люблю, з її енергетикою...»

«Російськомовний» Донецьк любить українську літературу

У невеличкій залі нічного клубу зібралося більше сотні прихильників нової української літератури. Головні герої не очікували побачити у Донецьку стільки знавців їхньої творчості. Але вразило письменників навіть не це.

Патріарха «БуБаБу» Юрія Андруховича вразили донецькі ландшафти. «Побачили насправді красиве місто. А ще річ, яку я вперше у житті бачив, – це терикони. Видались дуже цікавим ландшафтним елементом, якщо так можна цинічно сказати про це. Але справді вражає».

Спілкування було неформальним. Донеччани брали автографи, обмінювалися з літераторами електронними адресами. Говорили про кохання, про ненормативну лексику, інтернет. Не обійшли увагою й політику. А Сергія Жадана назвали навіть пророком, згадавши його вірш наддесятирічної давнини. Вірш називався ... «Майдан».

«Почав про майдан писати, кажуть:«Яка кон’юнктура в тебе» . І нікого не переконаєш зараз, що цей вірш написаний у 93 році»,— каже Сергій.

Тур трьох українських письменників проходитиме у чотирьох східноукраїнських містах. Після Донецька їх очікують у Луганську та Харкові.
XS
SM
MD
LG