Доступність посилання

ТОП новини

На Pівненському ринку піднімають орендну плату. Але ринок від цього не стає кращим


Валентина Одарченко Рівне, 11 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Працівники Рівненського речового ринку готові страйкувати. Людей обурює те, що адміністрація одноосібно вирішила змінити орендну плату за квадратний метр торговельної площі. Чим це загрожує торговцям і рівнянам?

З двохтисячного року орендну плату на рівненських ринках піднімали лише раз і то нещодавно, з січня нинішнього року. До того часу продавці на центральних базарах платили більше, ніж на околицях, але потім ставки зробили єдиними.Нинішня ставка – гривня 25 копійок у день за квадратний метр – від початку року дала містові прибутків від ринкової діяльності на мільйон більше, ніж торік.

Всі ціни підвищуються, оренда також

Для підприємців це багато, для міста та його керівників — замало... Тож вони підняли орендну плату за землю, що, в свою чергу, відбилося на продавцях, каже генеральний директор ЗАТ «Речовий ринок» Володимир Рабинюк. «Ми дев''ять місяців не піднімали орендної плати за торговельні місця. Ми заклали мінімальний рівень рентабельності – 7% від прибутку на розвиток підприємства… Але, на жаль, всі ціни підвищуються – тому ми змушені підняти ціну за оренду – в середньому на 12-15%…»

Самі ж підприємці кажуть, що не на 15, а на сорок 40% платитимуть більше, і якщо досі середньостатистичний підприємець викладав півтисячі гривень за місяць за торгове місце, то незабаром буде платити усі сімсот. За таких умов підвищаться і ціни на товари. А от чи купуватимуть їх рівняни, особливо в негожі дні, коли належних умов на ринку, вважають підприємці, не створено?

Володимир Рабинюк заперечує, каже, подивіться, як поступово звичайні кіоски-навіси замінюють модними бутиками, а незабаром між ними будуть широкі проходи… Ймовірно, за рахунок тих підприємців, які відмовляться від роботи в суворих умовах, кажуть торговці.

Де дешевше — на ринку чи в магазині?

Є за що переживати. Адже до ринку майже притулився новий підземний перехід на зразок столичного «Глобуса», поруч виріс новітній магазин «Гранд базар», та й сам ринок як такий планують перетворити в облаштований торговий центр. Але товари в контейнерах дешевші – з цим згодні й покупці. Якщо ж ціна підніметься – то й нічого базарувати, каже відвідувач одного з кіосків Іван. «Будемо тоді ходити в магазини, і там купувати…».

Підприємці налаштовані рішуче, кажуть, що страйкуватимуть. Вони обурені тим, що до великого натовпу людей ніхто з керівників не вийшов. Директор порадив їм створити комітет, який би ходив на переговори. А поки вони триватимуть, люди вимагають призупинити рішення про підвищення плати за оренду. Адже на центральному речовому ринкові Рівного працюють близько двох тисяч рівнян. І якщо вони втратять роботу через неспроможність конкурувати з магазинами, чи буде від цього легше міському бюджетові?
XS
SM
MD
LG