Доступність посилання

ТОП новини

Поляки — найбільші оптимісти Європи


Єва Поштар Варшава, 11 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо є чому повчитися українцям у поляків, так це оптимізму. Саме цю рису виділили останні соціологічні опитування у Польщі. Громадяни цієї країни почувають себе оптимістами, незважаючи на політичні війни в польському парламенті. Цікаво й те, що поляки з оптимізмом дивляться на результати своїх майбутніх парламентських виборів, хоча фахівці не передбачають однозначної перемоги жодного політичного угруповання. Однак соціологи бачать у такому оптимізмі й негативи.

Пересічний поляк замість того, щоб нарікати, радіє з того, що в його країні процвітає економіка, росте добробут. І, що найважливіше, він усе це відчуває на своєму гаманці. Неабиякий вплив на такі переконання має той факт, що громадяни Польщі, які мають можливість вільно подорожувати країнами Євросоюзу, порівнюють із тими країнами умови й свого життя.

Тому не дивує, що в недавніх опитуваннях громадської думки на кожних десятьох поляків – вісім відповідали, що вони задоволені зі свого теперішнього життя. Майже половина поляків переконана у тому, що наступний рік буде кращим від поточного.

Членство в ЄС підвищує оптимізм

«Ганна Крашевська з Варшави радіє кожним пережитим днем. Вона знає, що проживе увесь місяць за ті гроші, що отримає на роботі. Вона задоволена зі своєї дитини, син працює і водночас вчиться. «Тішуся, що він виріс і став доброю людиною. Загалом я задоволена з життя. А те, що зустрічаються проблеми, — що ж, вони є завжди».

Разюче зростання життєвого оптимізму серед поляків, які досі самі називали себе народом незадоволених, не дивує польських соціологів. Професор соціології Іренеуш Кжемінський вважає, що входження Польщі до Євросоюзу витворило зовсім іншу суспільну ситуацію в Польщі. Виїхавши за кордон, поляки побачили, чим у Європі живуть люди, яке їхнє ставлення до життя. Тепер привозять усе це зі світу на батьківщину. «Привозять оптимізм, який панує серед суспільств Західної Європі. Тепер поляки оцінюють за тамтешніми принципами польську дійсність і своє щоденне життя».

Але чи призведе цей оптимізм до громадського віддалення?

Соціологи підрахували що в першу чергу оптимістами в Польщі стали підприємці. Експерт Конфедерації польських підприємців Адам Амброзік стверджує, що серед польських підприємців оптимізм постійно збільшується. Це тому, що у Польщі економіка незалежна від політики. Такий стан закріплюється з кожною передвиборною кампанією. Наприклад, зараз маємо дострокові парламентські вибори. Однак це ніяк не позначується на роботі підприємців. Доказом цього хай буде факт, що на повідомлення про політичні протистояння у Польщі курс національної валюти не відреагував, залишився незмінним, також не прореагувала на ці події Варшавська біржа цінних паперів.

Однак польські соціологи вбачають у оптимізмі поляків також і негативи. Професор Іренеуш Кжемінський звертає увагу на те, що більшість поляків відсторонюється від подій у польській політиці, вони дивляться на політичні події, як на якусь цікаву виставу на телебаченні. «У крайньому разі поляки займають позицію футбольних фанатів: вони або за одну, або за другу команду. При тому пильно дбають, щоб від цих подій зовнішнього світу відмежувати своє особисте життя у сімейному колі».

На думку професора Кжемінського, таке ставлення поляків до життя може призвести до припинення у Польщі будь-якої громадської активності, а в подальшій перспективі — до завмирання установ, причетних до розвитку громадянського суспільства.
XS
SM
MD
LG