Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція за п’ять днів. Чи варто на неї сподіватися?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає п’ять днів, які Президент дав переможцям виборів для визначення формату коаліції. Помаранчева більшість має всі підстави запропонувати кандидатуру Прем’єра, заявляє Віктор Ющенко. Чи вкладуться політики у п’ятиденний термін, і коли завершиться коаліціяда-2007?

Сьогодні увечері або ж завтра вранці коаліція між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» має відбутися. Принаймні у цьому запевняє бютівець Олег Білорус. «Демократична коаліція буде створена в парламенті. Всі питання, всі точки на «і» будуть поставлені. Є такі сигнали з боку Партії регіонів, що вони свідомо вже йдуть в опозицію і що вони вимагають в опозиції відповідного місця та ролі. Вони багато чого заявляли, але то заяви окремих осіб, але є позиція керівництва в цілому», – заявив Олег Білорус.

Прем’єр-міністр – Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради – В’ячеслав Кириленко?

Принципові для майбутньої коаліції питання БЮТ та НУНС уже узгодили, залишалися незначні розбіжності, зазначає представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович.

За словами Лілії Григорович, створено програму спільних дій, а ті речі, по яких є розбіжності, винесені у протокол розбіжностей, які так само будуть узгоджені, поки запрацює парламент, тому що ми говоримо у день, коли ще немає офіційних результатів ЦВК.

«Згідно з угодою, яка була підписана ще півроку тому між «Нашою Україною» та БЮТом, та політична сила, яка набере більше, пропонує Прем’єра. Зрозуміло, що це буде кандидатура від БЮТ. А «Наша Україна» подає кандидатуру спікера» – сказала представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович.

Блок Литвина ще не визначився

У Блоці ж Литвина зазначають, що давати зелене світло на формування якось коаліції не входить до повноважень Президента. І кажуть, що достеменно ще не знають, чи братимуть участь у якійсь більшості, чи крокуватимуть самостійно.

Олег Зарубінський наголосив: «Ми нікому із кольорових сил не присягали, нічого не обіцяли, і від них не залежимо. Ніяких вимог кадрового порядку, портфельного, крісельного не ставимо. У нас є програмові засади, і хто готовий разом з нами реалізовувати ці програмові засади, той може з нами співпрацювати. Формат співпраці Блоку Литвина в парламенті може бути різний».

Як зазначив Олег Зарубінський, на сьогоднішній день не визначено, чи це буде участь у якомусь коаліційному утворенні, або ж це буде самостійна хода.

У понеділок Президент Ющенко закликав переможців виборів визначити формат майбутньої парламентсько-урядової більшості та прізвище Прем’єра. Минулого ж тижня Віктор Ющенко закликав політичні сили приступити до формування коаліції.
XS
SM
MD
LG