Доступність посилання

ТОП новини

До Москви прибувають зі спеціальною місією найвпливовіші діячі адміністрації президента Джорджа Буша


Юрій Дулерайн Державний секретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс мають провести переговори у Кремлі, зокрема, з президентом Росії, з метою сприяти потеплінню холодних взаємин між двома державами. Чи в Америці сподіваються на успіх цієї місії? (Американська преса).

Проблема номер один – протест Москви проти американського плану розташування у Європі елементів нової системи протиракетної оборони. Вашингтон сподівається, що ця система захистить союзників по НАТО від потенційної загрози з боку Ірану, який вже має балістичні ракети і, як вважають, прагне спорядити їх ядерними боєголовками.

США наполягають на суворих економічних санкціях щодо Ірану, але російський міністр закордонних справ Сергей Лавров назвав такі вимоги «безвідповідальними». Ба більше, американська газета «Нью-Йорк Таймс» наводить останню заяву президента Путіна під час прес-брифінгу у Кремлі. Пан Путін сказав, що не посідає інформації про ядерні плани Ірану, тож уважає, що таких планів нема.

Росіяни, пише газета, погрожують націлити свої ракети на Європу, якщо Америка розташує у Польщі та Чехії систему ПРО, і припинять участь у Договорі про обмеження звичайних озброєнь у Європі. Ці питання стоятимуть на порядку денному переговорів у Москві.

Інша провідна газета, «Вашингтон Пост» пише, що «перед прибуттям держсекретаря Кондолізи Райс до Москви Росія відкидає вимоги з боку Заходу посилити тиск на Іран». Газета зазначає принагідно, що пані Райс запросила на сніданок у суботу вранці активістів російського правозахисного руху.

«Вашингтон Пост» підкреслює, що США та інші західні держави «стурбовані тим, що Росія за президента Путіна обмежує демократичні свободи та громадянські права». Путін відкидає ці звинувачення і сам звинувачує Захід у використанні теми прав людини для втручання у внутрішні справи Росії.

Ось на такому тлі починається візит до Москви високопоставленої американської делегації. Вашингтон сподівається успіху переговорів, але ілюзій не плекає.
XS
SM
MD
LG