Доступність посилання

ТОП новини

Як об’єднати різноманітне козацтво Дніпропетровщини?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цими вихідними в Україні відзначатимуть День козацтва. Наразі в державі офіційно зареєстровано майже півтисячі осередків організацій козацького спрямування. Найбільше їх у Донецькій, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Організацій чимало, однак згоди і взаєморозуміння між ними немає.

Козацька шабля - один із елементів герба Дніпропетровська
(official site)
Сучасні козацькі організації на Дніпропетровщині почали формуватися на зорі Незалежності. Зараз їх зо три десятки. Статути схожі: передбачають носіння козацької зброї, вишколи, власну форму та ієрархію військових звань.

Козаків багато. Спільного мало

Усі організації декларують діяльність в ім’я відродження традицій українського козацтва, однак кожна розуміє це по-своєму. Одна обмежується виданням «кошової» газети накладом у кілька сот примірників, друга охороняє якусь із пам’яток запорозької доби, третя хоче створити нові пам’ятки. Приміром, активісти громадського об’єднання «Земля і воля» пропонують у передмісті обласного центру збудувати культурно-просвітницький центр «Дніпропетровська Січ» і просять на це у влади 100 гектарів землі.

За словами голови об’єднання Костянтина Писаревського, новий об’єкт потрібен для проведення фестивалів, а ще для зеленого туризму: «Основними спорудами зимівника стануть селянські хати з усіма зручностями (10-15 одиниць), які використовуватимуться для зеленого туризму. Буде облаштований причал для річкових катерів та трамвайчиків».

Влада такі ідеї поки не підтримує. Так само як і багато інших, ініційованих сучасними козаками, відтак ті сподіваються тільки на власні сили. Інша козацька громадська організація «Нова Січ» налічує усього 27 членів. Об’єдналися, кажуть, щоб опікуватись залишками Богородицької фортеці 16-го століття.

Російські козаки мають більше привілеїв

А втім, у планах цих козаків масштабніша робота. Заступник отамана «Нової Січі» Сергій Іванченко розповідає, що вони хочуть допомагати міліції з охороною порядку на громадських засадах, але для цього потрібен відповідний закон. «Доки нема закону про козацтво, ми у «підвішеному» стані. Ми хочемо, щоб нам дали певний статус. Закон, що регламентує діяльність громадських організацій, не враховує нашу специфіку. В Росії, приміром, у козаків більше привілеїв».

У решті козацьких об’єднань ідею допомоги правоохоронцям критикують. Заступник отамана «Тернівського козацтва», що діє в Кривому Розі, Геннадій Дощенко переконаний: головна місія сучасних козаків – не ходити зі зброєю, а відроджувати духовність. Члени «Тернівського козацтва» з іншими організаціями спілкуються мало. «Ми спілкуємось з ними тільки в рамках відродження культури українського народу. В іншому у нас є розбіжності щодо того, якою має бути Україна і козацтво. Не шароварним, а діючим!»

Наразі за примирення козацьких організацій на Дніпропетровщині взялася обласна рада. З кошових отаманів створили єдину координаційну раду. Їм запропонували спільно розробляти програму відродження та розвитку Українського козацтва в регіоні. Планують, що ця програма почне діяти наступного року.
XS
SM
MD
LG