Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відзначають мусульманське свято розговіння – Ораза-Байрам


Володимир Притула Сімферополь, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні свято – Ораза-Байрам. Власне, під назвою Ід аль-Фітр його відзначає весь мусульманський світ. А в Криму, де мешкає найчисленніша в Україні мусульманська громада, для тах, хто сповідує іслам, – вихідний.

Під час святкової молитви
(RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні зранку святкові намази на честь свята пройшли в усіх мечетях півострова. Ораза-Байрам, свято розговіння, відзначають по закінченні посту, що тривав увесь священний місяць Рамазан. Імам головної сімферопольської мечеті Кебір-Джамі Едем Люманов каже, що мусульмани сьогодні особливо радіють: «Тому що закінчився піст, мусульмани дочекалися кінця священного місяця. І це свято, і ця святкова молитва служить згуртуванню мусульман. Всевишній Аллах прощає їхні всі гріхи», – сказав імам.

Один із вірян, який побував на святковому намазі, Айдер Ісмаїлов каже, що тримав Оразу і для нього цей піст був святом. «Це свято для нас — перевірка на віру, на виконання законів Всевишнього. І я радію, що й молодь підключається до цього, віддаляючись від наркоманії та алкоголізму. Це тішить нас», – сказав Айдер-ефенді.

І хоча Ораза-Байрам – одне з двох найбільших релігійних свят в ісламі, кримчани вважають його дуже сімейним. Ельдар Сеїтбекиров каже, що під час святкувань прийнято ходити у гості до родичів, вшановувати старших людей, відвідувати могили нещодавно померлих. За його словами, найбільше Ораза-Байрам чекають діти: «Починаємо ми свої візити десь о 8-ій ранку і до пізнього вечора обходимо всіх своїх родичів і знайомих. Ми і діти вітаємо старших, літніх людей, цілуємо їм руки. Для дітей це свято особливо радісне, бо після привітань їх обов’язково обдаровують грошима чи якимись солодощами».

В автономії для мусульман сьогодні вихідний день. Кримчани іншого віросповідання про це свято знають мало, в усякому випадку – менше, аніж про Курбан-Байрам, яке настане за 2 місяці, святкуватиметься більш публічно. А саме свято Ораза-Байрам триватиме три дні.
XS
SM
MD
LG