Доступність посилання

ТОП новини

Формат майбутньої парламентської коаліції визначатиме і зміст української зовнішньої політики у наступні два роки


Сергій Куделя Вашингтон, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зовнішня політика України стала заручницею внутрішніх інтриг українських політиків – так стверджують представники різних українських політичних сил, які виступали вчора в Атлантичній Раді у Вашингтоні. Позицію Партії регіонів у Вашингтоні представляв колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, погляди БЮТ – радник Юлії Тимошенко Григорій Немиря, а від НУНС виступив колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Борис Тарасюк оголосив про підписання домовленості про утворення демократичної коаліції за участю БЮТ та НУНС. Серед першочергових кроків нового уряду, за його словами, буде приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО, а також формування зони вільної торгівлі з ЄС.

Радник Юлії Тимошенко Григорій Немиря також додав, що новий уряд скасує угоду із РосУкрЕнерго та позбавить чинного міністра ПЕКу Юрія Бойка впливу на газову торгівлю з Росією. На це інший учасник дискусії, радник Віктора Януковича Костянтин Грищенко відзначив, що Юлія Тимошенко просто хоче повернути газовий бізнес під свій власний контроль. Він також наголосив, що без створення широкої коаліції найкращі плани його колег залишаться мріями.

«Якою буде найкраща формула для формування єдності у позиціях щодо зовнішньої політики? Чи можна це зробити, позбавивши половину України участі у дискусії чи впливу на рішення, яке уся країна буде виконувати? Нашої національної особливістю є наявність розподільчих ліній, створених історично, політично, часто штучно, але вони існують. Ми повинні це визнати, оскільки в інакшому випадку проблеми всередині країни лише загостряться», – вважає радник Віктора Януковича Костянтин Грищенко.

У відповідь Григорій Немиря заперечив тезу про політичний розкол України: «Ми чуємо постійне повторення стереотипу про розкол України на Схід та Захід. Це двополярне бачення України ніколи не було вірним. І я це говорю як особа, яка виросла у Донецьку. І ці вибори засвідчили, що заяви про поділ України, а тому необхідність формування коаліції помаранчевих та біло-синіх, вже не відповідають дійсності».

Немиря зазначив, що на останніх парламентських виборах Партія регіонів здобула нових прихильників у Центральній та Західній Україні, а БЮТ – на Сході.

Усі учасники дискусії також заявили, що не можуть зараз остаточно спрогнозувати склад майбутньої коаліції у парламенті. За словами Тарасюка, Партія регіонів знову намагається перекупити депутатів з фракції НУНС. Немиря натомість нагадав про погрози регіоналів скласти свої мандати, які він вважає блефом. Водночас, Грищенко відзначив, що деякі депутати НУНС самі заявляють про необхідність утворення широкої коаліції, а тому деякі з них можуть добровільно не голосувати за прем’єрство Юлії Тимошенко.

Гостра дискусія українських політиків, однак, викликала оптимізм у президента Атлантичної Ради Фреда Кемпа, який побачив у ній свідчення демократичності України.При цьому він зауважив, що хотів би, щоб майбутній уряд в Україні досягав спільної думки і виступав в один голос.
XS
SM
MD
LG