Доступність посилання

ТОП новини

Як у Львові відмивають гроші


Галина Терещук Львів, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тендерна палата України звинувачує Львівську обласну адміністрацію і раду у відмиванні бюджетних грошей. Кожен четвертий депутат облради і чиновники обладміністрації займаються залагодженням власних інтересів.

Тендерна палата України проаналізувала 43 процедури закупівель, які провела Львівська обласна адміністрація у 2006-2007роках. Згідно з перевіркою, працівники Тендерної палати виявили зловживань на 16 мільйонів гривень.

За офіційними даними Тендерної палати, сума зловживань з боку чиновників управління у справах сім’ї та молоді на літньому оздоровленні дітей становить близько 600 тисяч гривень. Обласна адміністрація уклала договір з оздоровчим табором «Карпати», засновником якого є ВАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів». Сума з держбюджету 626 тисяч гривень є найбільшою сумою з усіх укладених договорів.

Львівська влада порушує бюджетний кодекс?

Головне управління освіти і науки, управління охорони здоров’я закупили за завищеними цінами лікарські засоби, медичну техніку. Так для госпіталю інвалідів війни та репресованих закупили лікарських препаратів на суму, яка перевищила 391 тисячу гривень.

Віце-президент Тендерної палати Людмила Кравченко каже, що Львівська обласна держадміністрація лобіює власні інтереси. Її структури намагаються проводити торги за розпорядників нижчого рівня, що є порушенням бюджетного кодексу. «Я ще б зрозуміла, коли провели б торги і за їхніми результатами отримали якусь економію державних коштів. Скажімо, закупили товари за зменшеними цінами. Тоді можна було б зрозуміти, що нехай і порушили закон, але досягли якоїсь мети. А так це не є нормою»,— констатує пані Кравченко.

На брифінгу у Києві Людмила Кравченко заявила, що кожен четвертий депутат Львівської облради лобіює власні інтереси. До слова, більша третина обранців – підприємці. Зокрема, родини керівників облради і обладміністрації Мирослава Сеника і Петра Олійника мають власний бізнес. За інформацією Тендерної палати, ВАТ «Авторембуд», яка є збитковою у 2005-2006 роках і належить депутатові облради Богданові Буці, виграла 4 тендери на реконструкцію двох об’єктів обласної психіатричної лікарні, загальна сума становитиме більше 8 мільйонів гривень, а ще на реконструкцію однієї із шкіл, будівництво народного дому в селі Довге - Гірне.

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник кілька разів особисто проводив наради у психлікарні і особисто взяв під контроль ведення будівельних робіт. Цього року Мирослав Сеник з дружиною відпочивав у Хорватії разом з родиною депутата облради Богдана Буци.

Тендерна палата мстить чи попала в десятку?

Мирослав Сеник заперечує усі заяви Тендерної палати і вимагатиме від них актів перевірки.Він не приховував своєї знервованості.Мирослав Сеник вважає, що Тендерна палата робить ці кроки свідомо, оскільки Львівська облрада і адміністрація нарікали різним інстанціам, що Тендерна палата перешкоджає ефективно використовувати кошти. «Нині на казначейських рахунках є маса невикористаних коштів через те, що неможливо провести тендерні процедури», — стверджує пан Сеник.

Голова Львівської обласної адміністрації Петро Олійник радить віце-президентові Тендерної палати шукати роботу, оскільки її заяви, за словами Олійника, це помста Львівській адміністрації, яка ухвалила рішення, якщо у 10-денний термін на сайті не з’являтиметься публікація про учасників тендеру, то обласна адміністрація здійснює закупівлю без дозволу Тендерної палати.

Львівські посадовці кажуть, що керівництво тендерної палати мстить, що не отримує з області так званих відкатів. У Тендерній палаті заявляють, що львівські чиновники і депутати відмивають кошти, тобто збагачуються на бюджетних грошах.

Людмила Кравченко, у свою чергу, вважає це звинувачення не за адресою. «Ми не повновладна структура і не маємо жодних стосунків до проведення тендерів, до ухвалення будь-яких управлінських рішень. То хто нам повинен давати хабарі? Чого взагалі Львівська область так прискіпливо поставилась до Тендерної палати?» — запитує пані Кравченко.
XS
SM
MD
LG