Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» намалювали похмуру картину становища зі свободою преси в країнах СНД


Олекса Семенченко Лондон, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна опинилася на 92 місці зі 169 країн світу, оцінених у щорічному Індексі свободи слова, який укладає міжнародна організація захисту засобів масової інформації «Репортери без кордонів». Україна дещо поліпшила свій торішній показник – була на 105-му місці. Однак стан преси тут і далі, за оцінками, значно гірший, ніж не лише в усіх країнах ЄС та решті провідних західних держав, але й у низці африканських та латиноамериканських країн, як от Намібія, Ґана, Мавританія, Нікараґуа й Уруґвай. Кращі за Україну показники також є у Грузії (66 місце), Вірменії (77) та Молдови (81). Проте в інших країнах СНД становище ще гірше. Росія, Білорусь та держави Центральної Азії опинилися в самому кінці списку. Туркменістан взагалі має найнижчий рейтинг. А найвільнішою у світі визнано пресу Ісландії, Норвегії та Естонії. Радіо Свобода розмовляло про стан зі свободою слова у колишньому СРСР із представницею «Репортерів без кордонів» Елсою Відал.

Р.С.: Які були головні тенденції за останній рік, або ж яка була різниця у Індексах 2006 і 2007 років там, де це стосується країн СНД?

Е. В.: Загалом, у регіоні зберігся status quo. Якщо не враховувати деякі поліпшення у Вірменії (77 місце) та Грузії (66 місце), становище не змінилося.

Р.С.: Туркменістан знову опинився на останньому місці, поділивши його з Північною Кореєю та, цього разу, Еритреєю. Чи є це свідченням того, що надії на лібералізацію після смерті президента Ніязова не справдилися?

Е.В.: Доходити такого висновку було б передчасно. Причина перебування Туркменістану в кінці списку у тому, що структура в цій країні ще засадничо не змінилася. Ми маємо підстави сподіватися, проте, на жаль, ці надії наразі не вилилися в конкретний поступ. Хоча певні поліпшення відбулися, як от відкриття кількох інтернет-кафе і недавня коротка можливість висилати будь-які зауваження на офіційний туркменський веб-сайт, що здаються нам величезними кроками вперед. Це є дуже скромно у порівнянні з загальними стандартами демократії. Тож потрібний час, і якщо будуть здійснені конкретні заходи, ми побачимо, як рейтинг Туркменістану підніметься.

Р.С.: Які інші країни колишнього СРСР найбільше непокоять вашу організацію?

Е.В.: Інша тема занепокоєння – це Білорусь (151 місце), що, як відомо, є однією з останніх диктатур в Європі. На жаль, навіть днями ми були свідками арештів там, превентивних арештів опонентів і незалежних журналістів, щоб не дозволити їм бути свідками і брати участь в опозиційній демонстрації минулими вихідними. Це друга найбільш проблемна точка у колишньому СРСР.

Р.С.: Росія – на 144 місці в Індексі, і «Репортери без кордонів» відзначають брак поступу. Які чинники цього року визначили низький рейтинг Росії?

Е.В.: На жаль, ми були свідками значного насильства проти журналістів і безкарності тих, котрі чинять напади на журналістів. Інший чинник – це відсутність плюралізму думок, зокрема, на телебаченні та радіо. Опозиція не має доступу до загальнонаціональних телебачення та радіо, за винятком «Еха Москви», але це радіо не є доступним для всієї країни. Воно розширюється, але все ще доступне лише для частини населення. Це два чинники, які пояснюють, чому рейтинг Росії виглядає не дуже добре.
XS
SM
MD
LG