Доступність посилання

ТОП новини

«Якийсь символічний Нюрнберг потрібний... Потрібно заявити, що комуністичний режим був злочинним»


Прага, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в міському суді Праги розпочалось засідання у справі колишньої працівниці комуністичної юстиції, причетної до політичних репресій. Обвинувачена – Людмила Брожова-Поледнова. У 1950 році вона була однією з ключових фігур у процесі над Міладою Гораковою. Тоді Горакову комуністичний режим засудив до страти. Вирок виконали. Нинішній празький процес є одним із перших на посткомуністичних теренах, на якому перед судом постають представники комуністичних репресивних органів.

Людмилу Брожову-Поледнову звинувачують у співучасті в убивстві. Влітку 1950 року режим комуністичної Чехословаччини розправився з Міладою Гораковою, яка серед чехів мала репутацію незламної духом жінки, бо вела безкомпромісну боротьбу з нацизмом.

Власне, за життя Горакову двічі засуджували до страти. Спочатку гестапо у 1940 році. Тоді Міладі Гораковій, бійцеві руху опору, смертний вирок замінили на тюрму. Горакову ув’язнили в Терезіні. І тільки в 1945-му вона повернулась до Праги. А вже у вересні 1949 року колишня комуністична служба безпеки Чехословаччини заарештувала Горакову за немов би антидержавну діяльність.

Комуністичний режим повісив відому пражанку

У тюрмі Горакову мучили, її били, не давали їсти і спати. Режим сфабрикував процес, в якому саме Бродова-Поледнова виступила зі звинуваченням проти Горакової й вимагала кари смерті.

Незважаючи на листи Альберта Енштейна, Елеонори Рузвельт і Вінстона Черчілля з прохання помилувати Міладу Горакову, комуністичний режим стратив відому пражанку. 27 червня 1950 року її повісили.

Нині чехи прагнуть домогтися відповідальності за скоєні комуністичним режимом злочини, передусім – відповідальності моральної.

Відома чеська журналістка Петра Шустрова зазначила: «На мою думку, ми повинні, ми мусимо говорити про відповідальність. Адже минуле для нас є заповітом і уроком, насамперед для майбутніх поколінь. Ті, хто пережив комуністичні часи, знає, що це був страшний, злочинний режим. Чеська Республіка хоча б у 1993 році ухвалила закон про протиправність комуністичного режиму, тобто, що це був режим нелегальний і злочинний. Але в ширшому середовищі, скажімо, в країнах колишнього радянського блоку, там до засудження комуністичного режиму не дійшло».

Незвичайний суд з кількох причин

Вже нині чехи називають суд над колишньою комуністичною юристкою незвичайним. Адже на лаві підсудних чи не вперше в Чехії колишній державний обвинувач (у недалекому минулому одна з чільних представниць репресивної системи в комуністичній Чехословаччині). По-друге, позивачем у суді виступає недавно створений у Чеській Республіці Інститут документації й вивчення злочинів комунізму. І врешті третє – обвинувачуваній 86 років, на суд за станом здоров’я Людмила Брожова-Поледнова не з’явилась. Незважаючи на це, процес триває.

Журналістка Петра Шустрова говорить про символічний Нюрнберзький процес: «Якийсь такий символічний Нюрнберґ потрібний, та він не може бути зовсім символічним. От якби такий суд був, якби в ньому засідали гідні довір’я люди, які б своїм авторитетом заявили: «Так, більше це недопустимо».
XS
SM
MD
LG