Доступність посилання

ТОП новини

Битва за владу у Києві


Тетяна Ярмощук Київ, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться БЮТу і НУНСу змінити владу в українській столиці? Які засоби для цього вони планують застосувати і як таку ініціативу сприймають їхні опоненти?

(RadioSvoboda.Ua)
І БЮТ, і НУНС марять київськими висотами. Вони зібрали на виборах дві третини голосів киян і урочисто задекларували у коаліційній угоді намір переобрати столичного голову.Схоже на те, що земельні скандали і стиль господарювання нинішньої київської адміністрації дедалі менше подобаються й самим киянам.

На якій підставі можлива зміна влади у Києві?

Підставою для усунення Леоніда Черновецького з крісла київського міського голови може стати один із трьох чинників, пояснює депутат Київради, і вже майже народний депутат від БЮТу Володимир Бондаренко: «Перша – це зміни до Закону «Про столицю України місто-герой Київ», у частині, що стосується конструкції київської влади. Вона дивна з точки зору того, що в одній посаді київського міського голови суміщається ще й голова КМДА. Друге може стосуватися змін до Закону «Про місцеві референдуми», що дасть можливість провести місцевий референдум і усунути київського міського голову і голову міської адміністрації з посад, а також Київську міську раду. Кримінальні справи порушені проти Черновецького, у зв’язку з тим, що ми сьогодні знаємо масову фактів грубого порушення законодавства України про розподіл земельних ресурсів, майнових ресурсів та фінансових ресурсів».

«Регіонали» проти

Бютівсько-нашоукраїнської ідеї щодо усунення мера Черновецького та переобрання Київради їхні опоненти з Партії регіонів не підтримують.

«Регіонал» Василь Кисельов з цього приводу зазначив: «Якщо у когось є бажання змінити голову чи переобрати раду, для цього є абсолютно чітка процедура, чіткі норми закону. Ось ці бажання проводити дострокові вибори — це не що інше, як хвороба окремих людей. Я цього категорично не підтримую. Це знову відволікання людей від повсякденних проблем, це гра з людьми».

Через зміну місцевого самоврядування загалом?

Зміни до законодавства, задекларовані Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною», не є гарантією дострокових виборів київського мера та Київради, вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв. На його думку, наразі слід було б говорити про зміну місцевого самоврядування загалом.

Андрій Єрмолаєв: «Спроба за рахунок нових законодавчих норм висловити недовіру чи в підсумку достроково зняти діючого мера Києва Черновецького з правової точки зору виглядає досить сумнівною. Інша справа, якщо буде встановлений політичних та правовий зв’язок між київською проблемою та в цілому новими перевиборами всієї системи самоврядування, що дійсно є можливим, якщо будуть зміни до законодавства стосовно повноважень місцевого самоврядування, державних адміністрацій. Це дасть змогу ставити питання про переобрання місцевого самоврядування, яке отримає нові повноваження».

Чи має Черновецький шанс бути переобраним?

Тим часом мер Черновецький заявляє, що у разі дострокових виборів знову балотуватиметься на київського міського голову. Експерти ж зазначають, якщо ці вибори таки відбудуться, то БЮТу, НУНСу та їх союзникам слід подумати про консолідованого претендента на мерське крісло, якщо ж цього не станеться, Леонід Черновецький матиме шанси знову отримати цю посаду.
XS
SM
MD
LG