Доступність посилання

ТОП новини

Чи навчаться в Криму толерантності без вирішення питання землі для репатріантів?


Володимир Притула Сімферополь, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні вчилися толерантності – тут розпочалася представницька міжнародна конференція «Культура миру і формування толерантності у мультикультурному суспільстві». Проте кримські реалії беруть своє – на півострові і далі тривають земельні конфлікти з етнічним забарвленням.

Звична картина для Криму: репатріанти вимагають землі і справедливості
(RadioSvoboda.Ua)
Подібна конференція проводиться у Криму вперше, і вона зібрала провідних фахівців з України, Росії, США, Грузії, Македонії та інших країн.Упродовж трьох днів близько сотні її учасників обмінюватимуться досвідом взаємодії недержавних організацій та органів влади поліетнічних регіонів для формування етнічної і конфесійної толерантності, навичок успішного міжкультурного спілкування та раннього попередження конфліктних ситуацій.

Один із організаторів конференції, голова сімферопольської організації «Інтеграція і розвиток» Олег Смирнов каже, що подібний досвід дуже потрібен Криму: «Мабуть, легше попереджати хворобу, ніж потім лікувати. Тому вся ця діяльність спрямована на те, щоб люди різного етнічного походження краще пізнавали один одного і щоб це було одним із засобів попередження конфліктних ситуацій».

За словами Олега Смирнова, дослідження свідчать, що рівень конфліктності і нетолерантності останнім часом у Криму зростає.

Від землі не відмовляться ніколи

І сьогоднішні мітинги представників кримськотатарського населення цьому підтвердження. Відзначаючи на центральному майдані Сімферополя 86-ту річницю створення Кримської АРСР, представники низки кримськотатарських організацій закликали до відновлення на півострові національної автономії кримських татар. Втім, якщо з автономією вони все ж згодні зачекати, то від вимог негайного виділення репатріантам землі, як наголошують вони самі, не відмовляться ніколи.

Один із кримськотатарських активістів Ібраїм Воєнний каже, що його співвітчизники на межі зриву, і невеликий конфлікт може підірвати всю ситуацію в Криму. Щоб цього не сталося, необхідно негайно віддати репатріантам землю, в тому числі тим, хто збирається відродити зруйновані за радянських часів кримськотатарські села – Ай-Серез, Біюк-Ламбат, Дергимінкой, Черкез-Кермен та інші. А як ні, то чекати біди, каже Ібраїм Воєнний.

«Ті люди, які мешкають у наших села і наших будинках, вони невинні і не за власною волею сюди приїхали. Але ми не будемо сторонніми спостерігачами за тим, як земля десятками гектарів роздається громадянам України і Росії, а також комерційним структурам і козачим підрозділам», – зазначив Ібраїм Воєнний.

Без вирішення базових питань гострих проблем не вирішити

Кримський аналітик Андрій Іванець погоджується з думкою, що репатріанти доведені до відчаю: «Це корисно, коли розвивається культура толерантності. Але без вирішення базових економічних і соціальних проблем репатріантів і без створення прозорих правил гри в економіці, зокрема, на земельному ринку в Криму, справжня толерантність неможлива. Оскільки гострі проблеми вибухатимуть у тому чи іншому вигляді в тому чи іншому регіоні Криму».

Матеріали до теми:

• Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова? • Крим: старт кампанії зі звільнення самозахоплень
XS
SM
MD
LG