Доступність посилання

ТОП новини

Луганський гуртожиток Міністерства оборони виселяє своїх мешканців


Ярослав Гребенюк Луганськ, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – У Луганську вже рік продовжується суперечка між жителями одного з гуртожитків Міністерством оборони. Міноборони збирається людей виселити, а вони вважають себе законними власниками.

Колись за адресою Гостра могила, 155 був готель Луганського військового авіаційного училища штурманів. Після розформування закладу будинок перетворили на гуртожиток і віддали кімнати штатським, щоб хоча б хтось доглядав за будівлею.

Жителька Олена Холощенко розповідає, що її родина вже 3 роки живе в цьому гуртожитку. Інші – від шести до семи років. «Потім прийшла якась телеграма, до нас прийшли і сказали: «Тут буде розташовуватись військова частина». Ось вона тепер і приїхала», – каже Олена.

Більшість людей з гуртожитку вже виїхали

Новина про виселення з’явилася рік тому. Тоді у гуртожитку жили понад 70 сімей, нині залишились 16. Не всі витримали тиск, бо в гуртожитку вимикали опалювання, відрізали електрику. Газу у гуртожитку немає, влітку мешканці куховарили на вогнищах біля будинку.

Проте люди відмовляються виїжджати, вони вважають себе власниками ордерів на постійне проживання, вони мають прописку.

Виходячи з цього, юристи говорять, що є шанси виграти процес у суді, але не проти власника будинку – Міністерства оборони, а проти його луганського комунально-експлуатаціного відділу (КЕВ). Саме підрозділ КЕВ, ДУ-1 видав жильцям ордери. Юрист Ольга Мицик радить судовим порядком притягати до відповідальності службу, яка людям надала це житло. «Якщо ця служба входить до складу Міністерства оборони, то виникає питання: на яких засадах вона надала ці кімнати людям, які не мають жодного стосунку до Міністерства оборони?», – запитує Ольга Мицик.

Не такі ордери

ДУ-1 вже розформували. Але колишню начальницю домоуправління КЕВ знайти вдалося. Людмила Спирихіна підтвердила: так, людей заселили, щоб за будинком був нагляд. Походження «ордерів» вона також пояснила, її зобов’язали прописати всіх, хто живе у гуртожитках. Але, на її думку, ці документи – не справжні ордери, справжні навіть виглядають зовсім інакше. Людмила Спирихина розбила сподівання жильців на суд легко, одним лише пасажем. Каже Людмила Спирихина:

«Всі люди, які живуть у цьому будинку, попереджені, що вони проживають у гуртожитку Міністерства оборони. Я особисто їх попереджала: як тільки знадобиться Міністерству оборони, вони будуть виселені. Існує спеціальний зошит, і вони, кожний, розписувались у ньому», – каже Людмила Спирихина.

Тим часом військові вже ремонтують кімнати, звідки вдалося виселити жильців.
XS
SM
MD
LG